Psycholoog Dina Mazzolari over depressie
28 maart 2023Ongeveer een kwart van de Nederlanders krijgt te maken met een depressie. In Bij Jorieke ging Annemarie met gezondheidspsycholoog Dina Mazzolari in gesprek over Dina’s kennis en ervaring rondom een depressie. Ze bespreken waarom mensen last hebben van depressies en of het uitmaakt gelovig te zijn.
Iedereen heeft wel eens last van een dipje, maar dat betekent niet gelijk dat je een depressie hebt. “Als je diagnostisch kijkt moet je voor een depressie minstens twee weken lang een sombere stemming hebben, geen zin in dingen hebben, geen interesse” legt Dina uit. “Vervolgens zijn er nog een aantal symptomen: slapeloosheid, weinige eetlust, gedachtes van waardeloosheid over jezelf, schuldgevoelens, concentratieproblemen, vermoeidheid en soms zelfs gedachtes aan de dood.”
Eerlijk naar jezelf
“Mensen negeren heel lang hun signalen. Ik merk dat wij de neiging hebben om onze negatieve gevoelens weg te drukken. We willen blij en tevreden zijn, maar als we dingen wegdrukken haalt het ons in. Dus wees eerlijk naar jezelf toe. Mensen denken vaak dat het wel over zal gaan, dus dan praten ze er niet over. Langzamerhand dalen ze dan steeds dieper in de put. Dat is zo jammer. Het helpt echt als je hulp zoekt.”
“Vaak denken mensen: ‘Stel je niet zo aan, je hebt gewoon een andere manier van denken nodig’, soms is dat ook nodig. Maar er is echt een groot leed wat daardoor niet altijd wordt meegevoeld door mensen die positiever in het leven staan. Mensen die een neiging hebben tot depressie zijn vaak gevoelige, consciëntieuze mensen. Je helpt elkaar niet door keihard op te treden, wel door op te letten. Door te zeggen: ‘Hé ik mis je, je belt niet meer’”.
Niet voor niks
“Er zijn ook voordelen aan een depressie. Niet op het moment dat je zelf in een depressie zit, dan wil je er zo snel mogelijk van af. Een voordeel is dat je gaat reflecteren op je leven. Je blikt terug op de aanloop naar de depressie.” Dina geeft een voorbeeld: “Een man deelde achteraf dat hij nu veel minder alles op alles zet op zijn werk. Hij doet nu veel meer dingen die zijn ziel voeden, waarmee hij aandacht geeft aan zijn binnenwereld. Dat was eerst niet zo.”
“De positieve kant is dat je nadenkt over je leven en dat je veel fijngevoeliger wordt naar anderen toe. Ik vergelijk het soms met de winterperiode, in de winter lijkt alles dood te zijn. Maar ondertussen in de grond worden allerlei sappen aangemaakt, zodat het in het voorjaar allemaal begint te groeien.”
In de uitzending praten Dina en Annemarie verder over de behandeling van depressie, over depressie en geloof, over de schaamte rondom dit onderwerp en over Dina’s eigen ervaring met depressie. Luister de hele uitzending hier onder: