"Vrouwen in nood wachten niet op veroordeling, maar op hulp"
25 februari 2019Anti-abortusdemonstranten laten geen middel onbenut om zwangere vrouwen te overtuigen om van abortus af te zien, meldt de actualiteitenrubriek EenVandaag vorige maand in een uitzending. Het zou daarbij gaan om demonstranten van stichting Schreeuw Om Leven. Naar aanleiding van deze uitzending wil minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid een overleg deze demonstraties.
Frame
Wie niet voor dit overleg is uitgenodigd, is Kees van Helden, directeur van Schreeuw om Leven. "Er is niets vervelender dan dat er over je gesproken wordt in plaats van met je", vertelt hij maandag bij Groot Nieuws Radio. Van Helden is niet blij met de uitzending van EenVandaag. "Ze hebben een filmfragment getoond van een agressieve demonstratie uit Amerika waarbij gezegd werd: dit soort demonstraties komt ook voor bij abortusklinieken in Nederland. Maar het was geen pro life-demonstratie, het was een demonstratie juist vóór abortus in Amerika. EenVandaag heeft een beeld uit Amerika misbruikt om demonstranten in Nederland in een frame te zetten."
Bedreiging
Op het kantoor van Schreeuw Om Leven kwamen daarop veel reacties binnen. "We hebben bedreigingen op kantoor ontvangen, mensen bij klinieken worden bedreigd. Daar hebben we aangifte van gedaan. Ik vind het pijnlijk dat er dingen worden verteld die pertinent onjuist zijn."
Hulp
Kees van Helden legt graag uit wat de methode van Schreeuw Om Leven dan wel is. "Wij doen aan sidewalk counseling, dat betekent dat we met twee of drie mensen bij een abortuskliniek staan. We vragen aan mensen of we iets mogen vragen. Zeggen ze nee, dan doe we dat ook niet. Elke week, en soms gebeurt het meerdere keren per week, treffen we vrouwen die onder druk staan en onze hulp accepteren en daardoor hun abortus afzeggen."
Veroordeling
"Als je er staat met een spandoek met 'abortus is moord', dan weet je een ding zeker: die vrouw in nood komt niet bij jou om een gesprek te hebben, want je hebt haar al veroordeeld. Op het moment dat je er staat met borden met foto's van geaborteerde kinderen, geloof dan niet dat vrouwen naar je toekomen om hulp te vragen. Wij staan er zonder borden, zonder spandoeken, alleen met een foldertje", aldus de directeur van Schreeuw Om Leven.
Van Helden hoopt dat er goede afspraken gemaakt kunnen worden met demonstranten. "Ze maken het lastig voor de vrouwen, die vrouwen zitten echt niet op veroordeling te wachten. Die vrouwen wachten op hulp."
Het hele gesprek met Kees van Helden kun je hier terugluisteren.
Beeld: Unsplash