Vijf jaar na de vliegramp met vlucht MH17
17 juli 2019Het is woensdag precies vijf jaar geleden dat vliegtuig MH17 door een raket uit de lucht werd geschoten in Oekraïne. Een donkere dag in de geschiedenis. De ramp kostte het leven van 298 mensen, waarvan 196 Nederlanders. Ron Smits was namens de Onderzoeksraad voor Veiligheid betrokken bij het onderzoek op de crash site en bij het maken van een reconstructie. "We hebben een grote bijdrage mogen leveren aan het beeld van wat er nu werkelijk is gebeurd."
Waarheidsvinding
Het was voor het team van Ron Smits moeilijk om na de ramp het gebied te betreden. In verband met oorlogsomstandigheden mochten ze niet het gebied in. Er woedde een conflict tussen pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger. "Je wil graag je werk doen. We zijn aangenomen om onderzoek te doen voor waarheidsvinding, juist om duiding te geven wat er aan de hand is. De media roepen allerlei dingen, maar het enige dat telt zijn feiten. Daarvoor wil je aan het werk. Als je maximaal wordt tegengewerkt, dan frustreert dat."
Pas in november mocht Smits starten met zijn onderzoek op de rampplek. "Je bent met de nodige scepsis en met de verwachting dat veel wrakstukken verlegd of verdwenen zijn. Tot mijn grote verbazing lagen de meeste wrakdelen nog op de positie zoals ze zijn neergekomen."
Immens stil
Smits was ook betrokken bij het reconstrueren van het vliegtuig. "Het tekent zich voor je ogen af wat er is gebeurd met het toestel en wat er is gebeurd met de inzittenden. Op het moment dat we de reconstructie presenteerden, was het immens stil. Iedereen beleefde het op zijn eigen manier. We hebben bijna tweeduizend nabestaanden de kans gegeven om de reconstructie te bekijken. Dat maakte ongelooflijke indruk. Het was heel mooi, maar ook zwaar dat we mensen konden uitleggen wat er met het toestel is gebeurd."
Heeft die reconstructie geholpen bij de verwerking? "Absoluut, dat zagen we ook. Voor sommige nabestaanden was dat het moment dat het hoofdstuk werd afgerond."
Het hele gesprek met Ron Smits kun je hier terugluisteren.
Beeld: Wikipedia / Roman Boed