Artikelen / Huwelijk & relaties, Verlies
Samen verantwoordelijkheid dragen voor gestrande relatie
8 december 2021In zijn praktijk ziet contextueel therapeut Hans Groeneboer veel gezinnen die door een scheiding zijn gegaan. Zij worstelen met goede omgang met elkaar en krijgen ook nog eens te maken krijgen met veel oordeel vanuit de christelijke omgeving. In Bij Jorieke gaat het gesprek over verantwoordelijkheid nemen na een scheiding, oog hebben voor de behoeftes van je kinderen en hoe je toch een betrouwbaar ouderteam kunt blijven, ook al ben je uit elkaar gegaan. Geen makkelijke kost, omdat er zoveel verdriet en pijn bij komt kijken, maar wel ongelofelijke belangrijk in de realiteit waarin relaties stranden.
"Per jaar lopen er alleen al 35.000 huwelijk stuk en daar zijn partnerrelaties die geen huwelijk zijn, niet bij meegerekend, legt Hans uit. "Dit gebeurt net zo goed bij gelovige echtparen, al ligt zeker nog een taboe op scheiden bij christenen." Vanwege dat taboe en de schaamte ziet Hans in zijn praktijk ook de gevolgen van stellen die langer bij elkaar zijn gebleven dat eigenlijk verstandig was. "Dat wordt vaak voor de kinderen gedaan, maar als je in een vechtrelatie zit, heeft dat heel veel schade voor de kinderen. We kunnen natuurlijk zeggen God wil niet dat we scheiden, maar we hebben gelukkig ook een genadige God die de onmacht van mensen kan zien. Soms is het dan beter om de verantwoordelijkheid te nemen voor de onmacht die we ervaren."
Dubbel onrecht
Niemand trouwt met het idee om weer te gaan scheiden. "Als een huwelijk dan toch stuk loopt heb je behoefte aan genadige en barmhartige mensen om je heen," benadrukt Hans. "Wanneer je ook vanuit je omgeving onrecht krijgt, heb je dubbel onrecht: dat je relatie stuk loopt en vanuit je omgeving die het niet begrijpt. Laten we vooral in onze kerken zorgen dat er zorg en aandacht is en we barmhartig en genadig voor elkaar zijn. Ik heb zo vaak gehoord dat er na een scheiding ook geen plaats meer voor mensen was."
Kinderen
In het gesprek gaat Hans ook dieper in op de situatie voor kinderen. Een nieuwe relatie kan bijvoorbeeld voor een loyaliteitsconflict zorgen. Daarom is het belangrijk om goed met je kinderen te praten en bijvoorbeeld aan te geven dat die nieuwe partner geen vervanging is voor de eigen vader of moeder. Soms worden kinderen, al dan niet onbewust, zelfs in het conflict tussen de ouders getrokken. "Voor kinderen zijn er ongelofelijk veel veranderingen, ze hebben niet de keuze voor scheiding maar dragen wel de gevolgen. Als een van de partner bedrogen is, zit daar ontzettend veel verdriet en pijn. Dan is de neiging groot om te wijzen naar die ander en daar de schuld neer te leggen, maar leg dat niet bij kinderen neer. Van volwassen mensen mag je volwassen gedrag verwachten, daarbij hoort kinderen beschermen tegen dit soort onrecht. Betrek ze niet bij partnerprobleem."
Luister het hele gesprek hieronder terug.
Foto: Pexels