Groot Nieuws Radio
Luister nuDoneer nu

Artikelen / Leven

Teunie Luijk deelt tips tegen voedselverspilling: "Wecken, drogen en creatief zijn met restjes"

11 september 2024

Met een groot gezin was zuinig omgaan met voedsel jarenlang een noodzaak voor Teunie Luijk uit Bleskensgraaf. Tegenwoordig is het een bewuste keuze geworden om eenvoudig te leven. Daardoor kent ze heel wat praktische tips om voedselverspilling tegen te gaan. Teunie schreef niet alleen een kookboek over eenvoudig eten, maar runt ook een webshop, geeft workshops en heeft al jaren een eigen blog waarin ze haar kennis deelt. Youri sprak haar in De Nieuwe Morgen over het tegengaan van voedselverspilling.

Zo min mogelijk verspillen

Teunie heeft tien kinderen, waarvan er nog twee thuis wonen, en inmiddels ook negen kleinkinderen. Het opvoeden van zo'n groot gezin vraagt om de nodige creativiteit en efficiëntie in de keuken. "Elke dag bakte ik twee grote broden, en als we stamppot maakten, schilde ik wel vijf kilo aardappels," vertelde Teunie. "Het was altijd een uitdaging om zo min mogelijk voedsel te verspillen."

Een van de technieken die Teunie leerde om voedsel langer te bewaren, was wecken. "In 2001 begon ik met wecken, toen hoorde je er nauwelijks iets over. Nu komt het weer terug, maar voor mij was het een manier om voedsel te behouden," zei ze. Naast wecken gebruikt ze ook een voedseldroger: "Ik droog appeltjes, groenten en zelfs vlees en vis. Het mooie is dat het drogen op een lage temperatuur gebeurt, zodat alle vitamines behouden blijven."

Het beste halen uit de markt

Teunie’s creativiteit gaat verder dan alleen in de keuken. Ze ging regelmatig naar de markt om restjes op te kopen. “Dan vroeg ik aan de groentekraam of ze nog iets over hadden. Meestal kreeg ik voor een paar euro een kofferbak vol groenten en fruit. Daar kon ik vaak twee weken mee vooruit.”

Natuurlijk zat er weleens een verlept kropje sla tussen, maar het meeste kwam goed terecht. Met deze aanpak was Teunie haar tijd ver vooruit: “Tegenwoordig heb je initiatieven als Toogoodtogo, maar dat bestond tien jaar geleden nog niet.”

Vandaag geen restjes

Met al haar kennis over voedsel bewaren en verspilling voorkomen, betekent dat echter niet dat Teunie nooit wat weggooit. “Natuurlijk gebeurt het weleens. Vooral toen ik altijd restjes opkocht op de markt, moest er soms wel iets weg. Maar het meeste kwam goed terecht.”

Vandaag staat er echter geen maaltijd van restjes op het menu. “Vanavond zijn we maar met z’n drieën, en er staat een lekker kippenpootje, gebakken aardappeltjes en boontjes uit de tuin op het menu,” vertelt Teunie. Een simpele, maar smakelijke maaltijd zonder verspilling.

Eenvoudig leven als levensstijl

Wat begon als een noodzaak, is inmiddels uitgegroeid tot Teunie’s liefste levensstijl. “Eenvoudig leven is voor mij een bewuste keuze geworden. Het geeft mij rust en voldoening om op een duurzame manier met voedsel om te gaan.” Met haar blog, webshop en workshops inspireert ze anderen om ook zuiniger en duurzamer te leven. “Het gaat niet alleen om minder verspillen, maar ook om het waarderen van wat je hebt. Eenvoudig leven is voor iedereen mogelijk,” aldus Teunie.

Wil je meer tips en inspiratie van Teunie Luijk? Luister dan het gesprek hieronder terug of bezoek haar blog op eenvoudigleven.blogspot.com.

Delen

Misschien ook interessant

Meer artikelen

Mogen we cookies gebruiken?

Via cookies verzamelen we informatie. Dit laat ons toe het gebruik van de site te analyseren, sociale media te integreren, content en marketing te personaliseren, en je gerichte advertenties te tonen op onze sites en apps. Meer uitleg vind je terug in ons privacybeleid en cookiebeleid.

Geef hier onder toestemming of stel je eigen voorkeuren in. Je keuze geldt voor al onze media en je kan deze op elk moment opnieuw aanpassen worden door onderaan de pagina op cookie-instellingen te klikken.