Robert Paul Fennema van het Leger Des Heils: "Ik ga de strijd aan voor kwetsbare mensen"
29 maart 2022Het leven van Robert Paul Fennema, officier bij het Leger Des Heils, staat in het teken van dienstbaar zijn aan anderen. In Brandstof vertelt hij over de grote rol van het Leger des Heils in zijn eigen levensverhaal. “Als ze er niet voor mij waren geweest, waar was ik dan zelf geweest?”
God dienen is mensen dienen en mensen dienen is God dienen. Een bekende uitspraak van Majoor Bosshardt en zo voelt het ook voor Robert Paul Fennema. Hij is officier bij het Leger des Heils en binnen de organisatie regiomanager zorg. Hij durft wel te zeggen dat hij zijn leven te danken heeft aan het Leger des Heils, vertelt hij in Brandstof. Toen hij er ging werken, ontdekte hij dat hij er zelf is geboren. Het is één van de bijzondere momenten in zijn leven waarop het Leger des Heils zijn pad kruist.
Nadenken
Zijn biologische moeder was ongehuwd zwanger en moest hem afstaan. Hij werd geboren in een vrouwenhuis van het Leger des Heils, belandde in een kindertehuis en werd een halfjaar later geadopteerd. “Ik heb fantastische ouders gehad”, vertelt Robert. “Ik praat niet graag over adoptieouders, dat vind ik een diskwalificatie van hun. Van jongs af aan wist ik hoe de situatie was en dat was fijn. Lange tijd deed ik er niks mee, tot er een fase kwam waarin ik ging nadenken over mijn herkomst. Dat vind ik moeilijk, want het is een lastig verhaal. Aan de ene kant wil ik het wel weten, aan de andere kant doet het me ook zeer.”
“Het is denk ik ook goed dat je zo’n fase hebt, zegt hij. “In mijn pubertijd heb ik allerlei vragen gesteld. Uiteindelijk is dat het fundament geworden voor wat ik nu doe. Ik heb de kans gezien om het ook bij God te brengen en daar antwoorden te vinden.”
Toen zijn ouders zich bij het Leger des Heils aansloten, wilde hij daar als puber in eerste instantie niks van weten. Toch kwam hij er in zijn studententijd weer terecht, omdat hij zich juist in deze kerk het meest thuis voelde. “Toen zijn die werelden samen gaan lopen. Zo wonderlijk kan het gaan.”
Gods plan
Pas toen hij er zelf ging werken, ontdekte hij dat hij zelf bij het Leger des Heils geboren is. “Dat was een shock, maar ook verrassend. Om nogmaals te beseffen dat het leven meer is dan wij met ons verstand kunnen beredeneren. Ik heb wel het gevoel dat dit Gods hand of Gods plan is.”
Dit bepaalt ook hoe hij omgaat met de mensen die hij in het werk van het Leger de Heils tegenkomt. "Ik weet: als het Leger des Heils er voor mij niet was geweest, waar was ik dan geweest? Hoe was mijn leven verlopen als ik niet geboren had kunnen worden in veiligheid?”
Er mogen zijn
In zijn werk ziet hij ook de mensen terug voor wie het minder goed afloopt en bijvoorbeeld alcohol- of drugsverslaafd raken. “Dus ik weet wat het is om een goeie stabiele basis te hebben.” Zelf kent hij ook het gevoel dat je er niet mag zijn, door de start van zijn leven. “Ik mocht er zijn bij mijn adoptieouders, maar in het begin van mijn leven niet. Dat gaat heel diep. Dat heb ik zelf vroeger erg laten gelden: kijk, ik ben ook iemand, ik doe er ook toe. Ik werd heel streberig.”
Nu zet hij die energie anders in. “De energie die ik daarin stak, zet ik nu in voor mensen in nood. Ik ga de strijd aan voor kwetsbare mensen, ik vecht waar ik voor geloof. Zolang er mensen zijn, blijf ik strijden, zei oprichter William Booth ooit. Dat is wel erg mijn DNA. Misschien is dat ook wel waarom ik bij het Leger des Heils pas.”
Beluister het gesprek: