Menno schreef een boek over wereldveranderaars; wat leren we van hen?
10 oktober 2022We kijken vaak op tegen mensen die een belangrijke rol speelden in de geschiedenis. Napoleon, Rosa Parks, Columbus, Jeanne d’Arc. Zomaar een paar mensen die hun stempel op de geschiedenis drukten. Maar ook zij waren gewoon mens. Hoe hebben ze dit dan voor elkaar gekregen? Daarover kun je nu het boek 'Wereldveranderaars’ lezen. In De Nieuwe Morgen spreekt Youri met auteur Menno de Vries.
Voordat je een verandering teweeg kunt brengen, moet je eerst een persoonlijke ontwikkeling doorlopen. Dat ontdekte Menno bij het schrijven van zijn boek. Maar hoe doe je dat? De antwoorden op die vraag, leidden tot dit boek. Het schrijven begon al ruim zeven jaar geleden, vlak na Menno's afstuderen. Zo aan het begin van zijn carrière stelde hij zichzelf de vraag hoe hij de wereld een stukje kon verbeteren.
Iedereen kan het
Volgens Menno kan iedereen een wereldveranderaar worden. In zijn boek citeert hij Lord Baden-Powell, de oprichter van de scoutingbeweging. Aan het eind van zijn leven zei hij: "Probeer de wereld net een beetje beter achter te laten als dat je hem gevonden hebt."
Het begrip 'wereld' kan zo groot zijn als je zelf wil; van een heel continent tot aan je eigen sociale omgeving. Menno denkt dat iedereen zijn of haar missie kan maken van dit citaat. Hoe groot je impact is, hangt af van in hoeverre jij jezelf je zelf echt kent en ontwikkeld hebt: "Je wordt niet geboren als wereldveranderaar, maar daar ontwikkel je naartoe."
Persoonlijke ontwikkeling
Omgaan met tegenslag, comfortzone, tegen de stroming ingaan en leiderschapsontwikkeling; het zijn allemaal factoren die bijdragen aan je persoonlijke ontwikkeling. En het mooie van deze factoren is dat ze maakbaar zijn. Je kunt er dus zelf iets aan doen! Op veel dingen in het leven heb je geen invloed, maar hier kun je zelf regie op nemen. In zijn boek geeft Menno dan ook praktische handvaten die je helpen om dat te doen.
In het boek komen zowel bekende als onbekende mensen naar voren: "Wat ik vooral interessant vond, zijn de totaal onbekende mensen. Bijvoorbeeld een vrouw uit Australië die een organisatie opzet die vecht tegen hedendaagse slavernij. Of een Engelse pastoor en zijn vrouw die een hele impactvolle organisatie in Afrika opzetten, terwijl niemand ooit van hen gehoord heeft."
Je kunt op de achtergrond opereren en toch echt een impact maken. Hoe deze mensen dat deden en welke persoonlijke ontwikkeling daaraan voorafgaat, legt Menno uit in zijn boek. Het boek is nu te koop in alle (online) boekhandels! Hieronder luister je het hele gesprek terug: