Hoe kom je los van een eetstoornis?
27 februari 2018Vanuit haar eigen ervaring weet Elisabeth van Zijl hoe het is om te leven met een eetstoornis. Als eten je leven overheerst, heeft dat vreselijke gevolgen. Elisabeth wijst op de onderliggende problemen zoals een diep verlangen naar aandacht en bevestiging. God kan herstel geven van de diepe onderliggende problemen. Dinsdag hoorde je het gesprek met Elisabeth dat Jorieke eerder met haar had.
Het 'eten' is voor Elisabeth geen valkuil meer zoals vroeger. "Ik moet ervoor zorgen dat ik mijn lijntje met God goed houd, zodat ik scherp blijf op mijn zwakke plekken", vertelde ze donderdagochtend in Bij Jorieke.
Het boek 'Vrede met jezelf' van Elisabeth van Zijl kun je bestellen via Kameel.nl. Door te bestellen via deze link, steun je het werk van Groot Nieuws Radio.
Wat is een eetstoornis?
"Mensen denken vaak aan extremen zoals boulimia of anorexia, maar ik zeg vaak: je hebt een eetstoornis als je merkt dat eten je rust in het leven verstoort. Als je ermee opstaat en mee naar bed gaat, dan kan je spreken van een stoornis. Er is niks mis met gezond eten, maar als je denkt daar gelukkiger van te worden dan is het verstoord gedrag."
Zijn er ook mannen met eetstoornis?
"Die zijn er zeker. Mogelijk dat zij zich er nog meer voor schamen omdat het toch bekend staat als een vrouwenziekte."
Hoe is het bij jou ontstaan?
"Het is ooit begonnen toen mijn moeder begon met lijnen, omdat ze vond het dat het niet kon dat zij zoveel zwaarder was dan haar dochter. Ik ging met mijn moeder meelijnen. Ik hoopte dat ze zou zeggen: meid, dat heb je niet nodig! Zo is het er voorzichtig aan ingeslopen. Ik werd op school op een bepaald momente 'die lange dunne' genoemd. Dat werd mijn identiteit, dat maakte me wie ik was."
Wanneer is bewust met eten omgaan niet meer gezond?
"Als je menstruatie weg blijft, dan weet je wel dat het niet gezond meer is. En als je dingen stiekem gaat doen, bijvoorbeeld rommelen met het eten je bord in plaats van eten. Je weet ergens wel dat het normaal is.
Er werd bij ons thuis niet gepraat over hoe ik met gevoelens om moest gaan. Op een of andere manier sloeg de anorexia bij mij om maar boulimia. Toen ik iets ging eten, begon ik weer emoties te krijgen. Die druk je namelijk weg als je niet meer eet. Toen ik weer ging voelen, sloeg ik door in het eten, juist om die gevoelens weer weg te duwen.
Eten wordt in onze samenleving vaak ingezet als beloning, troost of verdienste. Kijk naar de beloningen bij de avondvierdaagse! Als eten iets moet vervangen, dan is het fout. Ouders zeggen natuurlijk ook dat ze trots zijn op een prestatie maar eten moet niet de vervanging zijn van dat tegen je kind zeggen."