Hoe Harry van de Pol leerde om anderen voor hem te laten zorgen
15 februari 2024Toen een heftige burn-out het leven Harry van de Pol stil zette, begon er een persoonlijk proces. In dat proces leerde Harry dat hij niet alleen maar een bron voor anderen hoeft te zijn, maar ook zelf mag ontvangen. In plaats van alsmaar voor anderen te zorgen, moest hij leren om anderen toe te staan ook voor hem te zorgen. In Bij Jorieke is Harry te gast om te delen over zijn proces.
Keihard op de rem
Anderhalf jaar geleden kwam Harry stil te staan: "Dat ging zoals het alleen bij mij kan: met veel bombarie en geweld. Ik had me in februari een jaar lang verzet tegen dat wat er onvermijdelijk aankwam. Waar een ander mensen misschien al een beetje begint af te remmen, ben ik vol in de rem gezet. Omdat het niet meer ging. Alles was eruit geperst."
Toen Harry letterlijk werd stilgezet, voelde hij zich bang en onzeker: "Ik kon mezelf niet goed meer sturen. Bijna niks ging meer als vanzelf of goed. Dat wat ik altijd automatisch deed, werkte ook niet meer. Ik moest op zoek naar een nieuwe manier van leven, maar ik had geen idee welke."
Onthullend trainingstraject
In zijn burn-out deed Harry mee aan een trainingstraject systemisch werken. Vanuit een groot verantwoordelijkheidsbesef ging hij er toch heen. Ook voelde hij intuïtief aan dat het misschien wel fijn was om af en toe nog onderdeel te zijn van een groep: "Terugkijkend is die groep een lifeline voor mij geweest."
Tijdens het traject ontdekte Harry een van de oorzaken van zijn burn-out. In zijn gezin nam hij de rol van zijn vader als het ware over, door emotioneel voor zijn moeder te gaan zorgen. Dat zorgde ervoor dat hij later in zijn leven zo druk was met voor anderen zorgen, dat hij moest leren om anderen toe te staan ook voor hem te zorgen.
Op verkeerde plekken zoeken
Harry realiseerde zich dat hij op zoek was naar vervulling op de verkeerde plaatsen: "Een plek die niet jouw plek is, is geen goede plek voor jou. Daar ontvang je niet wat je zo ontzettend nodig hebt. En dus ga je andere manieren ontwikkelen om dat wel te ontvangen. Die manieren zijn vaak niet gezond. Je zoekt dan iets op een oneigenlijke plek."
Het komt veel voor dat mensen dat gaan zoeken bij een partner: "Zo overvraag je hem of haar om te krijgen wat je zo gemist hebt. Voor mij was dat de aanmoediging die ik van mijn vader gemist heb."
Jezelf voorbijlopen
Doordat Harry al van kleins af aan emotioneel zorgde voor zijn moeder, ging hij zich in andere relaties ook zo gedragen: "Als vanzelf ga ik me heel erg aansluiten bij de ander en waar hij of zij behoefte aan heeft. Dan ben je verder weg bij waar je zelf zit en waar je zelf behoefte aan hebt."
Benieuwd hoe Harry leerde om weer een natuurlijke plek te vinden? Luister dan het hele gesprek hieronder terug!