Fijngevoelig voor de mooie dingen die gebeuren
29 maart 2018Journalist Rick Timmermans was donderdag de verrassingsgast bij Marien Korterink op Groot Nieuws Radio. Door het dagelijks gebed is Rick fijngevoeliger geworden voor de mooie dingen die gebeuren. "Daarin zie je ook de aanwezigheid van God in de wereld. Je kunt God op het spoor komen door dit te doen", vertelde hij over een manier van bidden die in de ignatiaanse spiritualiteit het levensgebed wordt genoemd.
Naast zijn werk als journalist is Rick Timmermans ook betrokken bij de dagelijkse podcast Bidden Onderweg. Deze podcast, een initiatief van Jezuïeten, volgt het bijbelleesrooster van de katholieke kerk en stelt een paar meditatieve vragen. "Je kunt er over nadenken en de koppeling maken tussen wat toen is opgeschreven en gebeurd is en het leven van jou van alledag. Ik vind het een hele sterke manier. Je wordt telkens weer verrast", vertelt Rick Timmermans op Groot Nieuws Radio. Zelf gebruikt hij de podcast als hij onderweg is. "Het mooie is, het eindigt altijd met een suggestie om hier met Jezus over te praten of met God, zoals je met een vriend zou spreken."
Terugblikken op de dag
"Het levensgebed bestaat uit drie dingen: dank, sorry en alstublieft", vertelt Rick Timmermans. "Wat je doet, aan het einde van de dag of aan het einde van een dagdeel blik je even terug, je komt even tot rust en je stelt je in de aanwezigheid van God. En dan laat je gewoon door je heen gaan wat er die dag is gebeurd. Waar ben je nu dankbaar voor? Wat was een mooi moment? Waar werd je door geraakt? Wanneer was je blij? Het is het omhoog halen van de mooie momenten van die dag als het stof neerdaalt. Waarom? Omdat het je even uit jezelf haalt. Je kan heel druk zijn geweest die dag, en dan kun je denken: oh, wacht even, er waren meer mensen die dag. En ohja, al die dingen die mij ten deel zijn gevallen, komen niet van mijzelf, die worden mij gegeven. Als je christen bent, is de stap dan makkelijk om God daarvoor te danken."
Vergeving
"Daarna ga je door naar de dingen die niet goed waren vandaag. Daar kijk je in eerste instantie neutraal naar. Je zegt dus niet direct: het spijt me of sorry. Je kijkt naar wat er is gebeurd. Wat ging er misschien niet helemaal lekker? Waar heb ik leegte ervaren? Of pijn of verdriet? Waar heb ik misschien verkeerde dingen gedaan? En dan wacht je tot er een emotie opkomt. Misschien voel je spijt, dan kun je dat uitspreken. Maar als je dat niet voelt, is dat ook goed. Als je dan nog vergeving wil vragen, dan doe je dat. Want God staat al op je te wachten om jou zijn vergeving te geven."
Van elkaar houden
Bij het onderdeel 'alstublieft' kijk je vooruit naar de avond of de dag die voor je ligt. "Wat kan ik aanbieden aan God en aan de mensen met wie ik samenleef? Want het gaat erom dat we een beetje van elkaar houden in deze wereld. Hoe kan ik nou lief zijn voor mijn vrouw en voor de mensen die er zijn? En als er echt iets fout was, dan denk ik: hoe kan ik dat herstellen of voorkomen morgen?"
Rick Timmermans schreef de boeken 'Hunkeren naar rust' en 'Bid Luister Leef'. Het hele gesprek met hem kun je hier terugluisteren. Marien sprak met Rick Timmermans onder andere over vriendschap, de stille week en het kloosterleven.
Beeld: Groot Nieuws Radio