Corrie ten Boom: We moeten vergeven, want Christus vergeeft ons
27 januari 2020Na de Tweede Wereldoorlog groeide Corrie ten Boom uit tot een wereldbekende geloofsheld door haar boodschap van Gods vergevende liefde. Maar dat ging niet vanzelf, want ze koesterde nog veel wrok tegen de wrede beulen in het concentratiekamp. Haar motto werd: we moeten vergeven, want Christus heeft ons ook vergeven.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog stelde de familie van Corrie ten Boom hun huis in Haarlem open voor Joodse onderduikers en verzetsmensen. Maar dat had grote gevolgen. Corrie is de enige van het gezin die een concentratiekamp overleefde.
Inspiratie
Over Corrie ten Boom is nu een glossy verschenen: de Corrie. In dit blad ontmoeten we niet alleen Corrie ten Boom, maar ook haar familie en mensen op wie ze onmiskenbaar een stempel heeft drukt. Onder andere zakenman en tv-presentator Jan van den Bosch werd geïnspireerd door het leven van 'tante Corrie', waar hij over verteld in Brandstof. "Als ik andere vertel over tante Corrie, dan vertel ik als eerste het verhaal van vergeving. Veel mensen blijven in bitterheid hangen of hebben het moeilijk met vergeven. Corrie was een voorbeeld van vergeving."
Vergeven
Na de oorlog wordt Corrie ten Boom beroemd als spreekster. "Een ding heeft ze altijd gezegd: 'Ik ga nooit naar Duitsland. Dat land, daar ga ik nooit naar toe.' En dan wordt ze uitgenodigd in München en dan gaat ze toch. Omdat God het tegen haar zei. Nadat ze haar preek gehouden heeft, komt er een man naar haar toe. Hij vraagt: 'Mevrouw Ten Boom, kunt u mij vergeven?'"
Ze houdt haar hand op de rug, want vergeven kan ze niet", vertelt Jan van den Bosch geëmotioneerd. "Ze heeft het me een aantal keer verteld en iedere keer raakt het me weer. En dan maakt God haar handen los en zegt ze: 'Ik vergeef u'. Daar ging een hele strijd aan vooraf om dat te doen. Het is eigenlijk het motto van haar leven geworden: we moeten vergeven, want Christus heeft ons ook vergeven."
Het hele gesprek met Jan van den Bosch in Brandstof kun je hier terugluisteren.
Beeld: Stichting Corrie ten Boom Huis, Haarlem