Bijna-doodervaringen laten altijd Jezus zien
7 februari 2019Je kent ongetwijfeld de verhalen van mensen die de dood in de ogen hebben gekeken en vervolgens bijzondere ervaringen hebben gehad. Maar welk beeld ontstaat als je bijna-doodervaringen gaat onderzoeken en dit bundelt in een boek? Dick van Bloois vertaalde het boek 'Stel je de hemel eens voor' van John Burke en raakte gefascineerd door de beschrijvingen van deze ervaringen.
Bewustzijn
"Ik vind de verhalen heel geloofwaardig", vertelt Dick van Bloois in Bij Jorieke bij Groot Nieuws Radio. "Niet alleen omdat de schrijver een goede naam heeft en een duidelijke inleiding geeft. Hij zegt er ook bij dat deze mensen allemaal een tipje van de sluier geven, maar geen volledig verhaal. Het is ook van alle tijden. Vroeger werden mensen voor gek verklaard en naar de psychiatrie gebracht als ze over hun bijna-doodervaring deelden."
"Een bijna-doodervaring is een ervaring die mensen krijgen als ze fysiek of mentaal in een enorme stressvolle situatie zitten. Je moet denken aan een ongeluk, een operatie waarbij iets fout gaat. Of dat ze mentaal in zo'n stressvolle situatie komen waardoor ze helemaal blokkeren. Dan blijkt er toch nog een bewustzijn te bestaan waarin ze in de paar seconden of minuten die volgen zoveel dingen beleven, die ze moeilijk kunnen beschrijven, maar wel begrijpen."
Jezus
"Wat me sterk opvalt is dat mensen uit alle religies, ook atheïsten, maar over één gedaante, één persoon of één wezen spreken. Dat is Jezus met haar op zijn schouders, vriendelijke liefdevolle ogen, een gewaad geweven van licht en littekens van verwondingen in de polsen. Wat voor achtergrond je ook hebt, dit komt altijd terug. Of je nou moslim of boeddhist bent. Je komt geen Boeddha, Grisna, Allah of Mohammed tegen, ze zien alleen maar Jezus!"
"Dan komt de vraag of je wil blijven of terug wil. Sommigen krijgen nadrukkelijk te horen dat ze terug moeten. Een moslima die in het boek beschreven staat, krijgt de nadrukkelijke opdracht om haar familieleden te vertellen over wat ze gezien heeft. De wetenschapper Pim van Lommel zegt dat je er niet omheen kunt dat er leven na de dood is. Het bewustzijn gaat verder. Er is geprobeerd een groep jongeren hallucinerende middelen te geven om te zien waar ze op uit zouden komen. Maar die ervarignen wijken zo ver af, die slingeren alle kanten uit. Daar is niks herkenbaars is terug te vinden van wat je in een bijna-doodervaring tegenkomt en zoals dat beschreven wordt."
Vrede
Leonie Even heeft zelf een bijna-doodervaring meegemaakt en deelde ook haar verhaal in Bij Jorieke. Ze werd geboren met een ernstige voethandicap waar ze aan geopereerd moest worden. "Door een fout met de narcose kwam mijn hart stil te staan. Ik heb toen een ervaring gehad. Ik kwam in een tunnel terecht met veel licht. Ik keek naar beneden en zag daar als het ware de aardbol. Ik keek naar boven en zag een prachtig, mooi, goudgeel licht dat warmte en vrede uitstraalt. Alles in mij wilde naar dat licht toe, maar ik kon niet uit die tunnel, ik zat daar vast. Toen kwam er een persoon uit dat licht dat ik toen niet herkende. Hij keek me aan en gaf me rust en bracht me terug naar de aarde. Ik heb niet doorgehad dat ik aan het doodgaan was."
"Die persoon die ik zag was Jezus. Ik kom uit een katholiek nest. Jezus was voor ons het kind in de kribbe of de man aan het kruis. Pas jaren later toen ik zelf een keuze maakte voor God, kwam deze herinnering terug. Ik had hem heel diep weggestopt omdat het zo onwerkelijk was. (...) Als ik aan de ogen van Jezus denk, komt er alleen maar liefde naar boven. Ik voel dat Hij ales van me wist, maar oznder te oordelen. Hij kent me! Die complete acceptatie ontroert me ook nu nog, dat je weet dat je geliefd bent.
De hele uitzending van Bij Jorieke kun je hier terugluisteren. Het boek 'Stel je de hemel eens voor' kun je bestellen op Kameel.nl. Door via deze link te bestellen steun je het werk van Groot Nieuws Radio.
Beeld: Unsplash