Mirjam van der Vegt: "Misschien moet je ook even de kerk verlaten"
21 januari 2025Zit jij wel eens in de kerk met het gevoel dat de woorden van de preek of de liederen je niet raken? Dat je er weinig mee kunt? Je bent niet de enige! Stiltetrainer, schrijfster en spreekster Mirjam van der Vegt vertelt in Brandstof eerlijk over haar eigen vragen en twijfels rondom het geloof. Samen met singer-songwriter Anne Don maakte ze een pelgrimage, speciaal voor zoekers.
Kerkverlating: een pijnlijk probleem
Elke dag verlaten zo'n 200 mensen de kerk. "Dat las Mirjam ooit in een onderzoek. Ze begrijpt die mensen wel: "Dat zou ik een paar jaar geleden niet hardop durven zeggen. Nu kan ik zeggen: ik begrijp dat je gaat; misschien moet je ook even gaan."
Tijdens het maken van de pelgrimage dacht Mirjam aan hen die de kerk verlaten. "Ik ontmoet er heel veel in de trainingen die ik geef. Zoveel mensen zijn vastgelopen, maar zoeken God nog steeds. Ze zoeken een plek waar ze mogen zoeken. Dat is soms net niet in de kerk." Tegelijk benadrukt ze haar liefde voor de kerk: "Ik houd van de kerk. Misschien doet het daarom zo'n pijn. Als je van iets of iemand houdt, kan dat fijn zijn, maar het kan ook pijn doen."
Veiligheid is de basis
In de eerste aflevering van de pelgrimage ligt de nadruk op een veilige basis. Mirjam legt uit waarom dit zo belangrijk is: "Als je komt met je pijn, dan wordt die soms weggeredeneerd. We hebben een heel goed zalfje, dat heet hoop, en dat smeren we er graag meteen op. Maar misschien moet de wond eerst meer open, om letterlijk aan het licht te komen en zo te genezen. Sommige wonden moeten open blijven; daar kun je niet zomaar iets overheen smeren. Daar is heel veel veiligheid voor nodig."
Die veiligheid vraagt om tijd en geduld. "In het leven zit heel veel tijd, maar in wat we mensen aanbieden is vaak een snelle oplossing." Ze benadrukt dat liefde de basisuitrusting is: "Dat is het licht, zou je kunnen zeggen. Ik geloof in genezing, ook voor de mensen die de kerk verlaten hebben en nog steeds met wonden en geloofsvragen zitten. Ik denk dat er genezing is als je ervaart dat je ergens weer bij hoort. We zijn met elkaar een zooitje ongeregeld op weg. Daar hoor jij bij!"
Pijn als teken van liefde
Veel mensen die de kerk hebben verlaten, voelen pijn. Maar volgens Mirjam is dat juist een positief teken: "Als je pijn voelt, dan hou je nog van iets. Anders word je onverschillig en doet het je niks meer. Pijn is een teken van liefde. Dat is goed om te realiseren. We denken vaak dat we niks meer hoeven met onze pijn en boosheid, maar het gaat ook om een diepe liefde."
Deze woorden bieden hoop voor mensen die worstelen met hun vertrek uit de kerk. Het laat zien dat pijn niet genegeerd hoeft te worden, maar juist een manier kan zijn om naar herstel te kunnen gaan.
Vragen over evangelisatie
Zelf heeft Mirjam ook vragen over hoe het geloof vaak wordt ingevuld. Een voorbeeld daarvan is hoe wij omgaan met de termen 'christenen' en 'niet-christenen'. "Wij moeten evangeliseren naar mensen toe en dan denk ik: hoezo? Ik kan toch ook mensen liefhebben? Dat klinkt mij wat gezonder in de oren. Mensen worden projecten die ergens bij moeten komen."
Het gaat dan weer om onze manier van geloven. "Ik zou willen dat iedereen Jezus' liefde ontmoet", zegt Mirjam. "Dat je ontdekt hoezeer Hij in jou gelooft. "Dat is voor mij echt iets anders. Hoe mensen daardoor veranderen en wat zij dan vervolgens geloven, daar ga ik helemaal niet over."
God geniet van zoekende mensen
Ondanks haar eigen worstelingen en vragen blijft Mirjam hoopvol. Ze heeft ontdekt hoe waardevol zoekende mensen zijn. "Ik kom uit dat christelijke wereldje en beweeg daar zelf ook in. Maar ik heb ook de zoekende mens ontmoet en ontdekt hoe mooi die is. Ik kan zo genieten van die zoekende mens. Ik denk dat God daar ook van geniet. Dat mensen naar Hem zoeken."
Wil je het hele gesprek horen? Dat kan hieronder! Je hoort dan meer persoonlijke voorbeelden van Mirjam en ook traumatherapeut Anne Don, die de liederen voor deze pelgrimage schreef, komt aan het woord. Luister deze uitzending terug als podcast:
Meer informatie over de pelgrimage kun je vinden op de website van Mirjam.