Artikelen / Geloofsverdieping, Leven
Wie is God in onze gebrokenheid?
12 juni 2024Rokus Maasland, zanger van The Bowery, heeft een opmerkelijk nieuwe missie: mensen wijzen op de dingen die stuk gaan in ons leven. Denk aan mensen die overlijden door afschuwelijke ziekten, huwelijken die kapot gaan, maar ook geloofstwijfel. Dat zorgt voor vragen. Waar is God in het lijden, in onze vragen? We hebben vaak meer vragen dan antwoorden. Maar we kunnen wel hoopvol vragen stellen. Daarover praat presentator Eunice Nahuis met Rokus Maasland in Brandstof.
Afgelopen vrijdag is zijn boek Allen die vermoeid en belast zijn uitgekomen. Psalm 13 waarin David vraagt: 'Hoelang nog Heer, verbergt U zich voor mij en vergeet U mij', was de basis voor het boek. Rokus kwam op deze psalm door met zijn vader, die dominee is, te praten over gebrokenheid en de Bijbel. Hij werd hier zo door geïnspireerd dat hij een dorp bedacht met allemaal inwoners die gebroken waren. Ieder met een eigen verhaal én een eigen lied. Want dat was de oorspronkelijke bedoeling: muziek schrijven. Het is veel meer dan dat geworden. Een persoonlijke zoektocht waarin Rokus’ geloof alleen maar sterker werd, een nieuwe missie ontstond en hij ook nog een boek maakte met daarin interviews met mensen die zich herkennen in het verhaal.
Herkenning
Zo spreekt Rokus onder anderen met Mieke van Hoorn van vocalgroup Filiae. In 2018 verliest ze haar man Hans na jaren van strijden tegen kanker. Mieke is ook te gast in Brandstof om te vertellen hoe zij met deze gebrokenheid en God omgaat.
Ze legt de nadruk op naar de kerk blijven gaan, om je olielampje gevuld te houden. Dat was zeker niet makkelijk. Want de bemoediging en troost die ze zocht in de kerk was er lang niet altijd. Rokus herkent zich hierin, in een periode van kinderloosheid.
Gebrokenheid in de kerk
Toch eindigt het boek van Rokus met de kerk. Alle personages van het boek ontmoeten elkaar daar. Ondanks de gebrokenheid in hun leven, of misschien dankzij, vinden ze de weg naar de kerk.
Voor Rokus is het heel belangrijk om over gebrokenheid te praten in de kerk. Hij gelooft dat die gemeenschap een plek is waar je als gebroken mensen troost vindt bij elkaar en bij het kruis.
Hiermee hebben we ook een boodschap voor mensen die niet (meer) in God geloven of vragen stellen als: als God bestaat, waarom is er dan zoveel lijden in de wereld?
Wat er gebeurt als je dit soort vragen bij God brengt, dat hoor je in het gesprek.
Bestel het boek Allen die vermoeid en belast zijn online via Kameel.nl Door via deze link te bestellen steun je het werk van Groot Nieuws Radio.