Welke invloed heeft je omgeving op een gezond voedingspatroon?
29 juli 2022Voor een gezonde levensstijl is gezond eten heel belangrijk. Willemieke Kroeze weet daar alles van! Ze is diëtist en universitair docent aan de VU in Amsterdam. In Geloof en Gezondheid vertelt ze over de invloed die je omgeving heeft op je voedingspatroon. De impact daarvan is vaak groter dan je denkt. Hoe ga je daar goed mee omgaat, legt Willemieke uit in een gesprek met Ben.
Er is een overdaad aan (ongezonde) voeding. Als je naar het tuincentrum of de bouwmarkt gaat, kom je bij de kassa een schap met snoep tegen. Daarmee zet je omgeving jou aan tot ongezond eten. Ook reclames helpen niet mee aan een gezond voedingspatroon. "Eigenlijk zouden we moeten zorgen dat de gezonde dingen betaalbaarder worden", vindt Willemieke. "De overheid is ook al bezig met subsidies en btw-verlaging op dat soort producten."
Ook regels hebben invloed op wat je in huis eet. Zo kunnen er regels zijn binnen je eigen gezin of op scholen, die gezonde voeding stimuleren.
Tips voor een gezondere omgeving
Gelukkig zijn er verschillende manieren om je omgeving anders in te richten. Willemieke deelt er een aantal!
Tip 1: Zichtbaarheid
Wanneer je meer groente en fruit wilt eten, moet je zorgen dat het goed op voorraad is en dat het zichtbaar is. Als je een droppot op tafel zet, dan ga je daarvan eten. Die pot kun je beter vervangen door een goed gevulde fruitschaal.
Ongezonde lekkernijen kun je juist beter op een apart plekje in je kast opbergen. Zo zie je het niet gelijk wanneer je de kast opentrekt, maar moet je echt moeite doen om er iets van te pakken.
Tip 2: Variatie
Onderzoek laat zien dat een schaaltje met verschillende kleuren M&M's eerder op gaat dan een schaaltje waar maar één kleur in zit. Variatie zet aan tot eten. Als je het eten van groente en fruit wilt stimuleren, moet je daar dus verschillende opties van hebben.
Tip 3: Presentatie
Het formaat van je servies doet er ook toe. Dat geeft een bepaald visueel effect. Als je een schep eten op een klein bord doet, kan het best veel lijken. Maar als je diezelfde hoeveelheid op een groot bord legt, dan lijkt het opeens veel minder.
Voor mensen met overgewicht kan een portie op een klein bord lijken alsof het bijna niks is. Maar andersom werkt het ook. Als mensen moeite hebben met eten, kunnen ze bij een klein bord denken: 'dat krijg ik nooit op!'. Dan helpt het juist om een groot bord te kiezen.
Benieuwd hoe we kunnen denken in mogelijkheden als we het gaat om de impact van je omgeving? Dat hoor je in de rest van het gesprek. Het hele gesprek kun je hier terugluisteren. Doe je mee met het programma Geloof en gezondheid? Dan krijg je de podcasts vanzelf in je mail.
Beeld: Unsplash