Waarom de Dode Zeerollen zo waardevol zijn: "We lezen dezelfde Bijbel als Jezus"
19 maart 2021Het verhaal gaat dat eind jaren veertig een herder genaamd Mohammed ed-Dib in Qumran, ten noordwesten van de Dode Zee, zijn schaap kwijt was. Om het dier te vinden gooide hij een steen in een grot. Zijn schaap vond hij niet, maar wel een boekrol van zo’n tweeduizend jaar oud. Wat hij niet wist, is dat hij op dat moment één van de grootste archeologische vondsten deed van de laatste eeuwen. In totaal werden er namelijk meer dan negenhonderd boekrollen gevonden met daarin Bijbelteksten en andere verhalen, en begin deze week kwamen daar nog een paar stukjes bij.
Waarom deze Dode Zeerollen zo belangrijk zijn besprak Ronald Koops vrijdag in De Nieuwe Morgen met Koert van Bekkum, hoogleraar Oude Testament aan de ETF Leuven en TUKampen. "Tot eind jaren veertig kwamen de oudste handschriften van de Bijbel die we nog hebben uit de Middeleeuwen. Al onze Bijbelvertalingen zijn gebaseerd op die teksten. Na deze grote vondst konden we voor het eerst vergelijken of onze versie hetzelfde was, en dat bleek grotendeels het geval te zijn." De tekst in de Bijbel is daarmee betrouwbaarder dan tot die tijd door sommige wetenschappers gedacht werd.
Behalve de betrouwbaarheid van de Bijbel is er meer informatie uit de Dode Zeerollen te halen. "Inmiddels gaat het onderzoek verder. Behalve Bijbelteksten zijn ook andere geschriften gevonden. Die geven een kijkje in het Jodendom uit de tijd van Jezus, toen hij sprak met Farizeeërs en schriftgeleerden. In die tijd was er ook al veel discussie tussen verschillende Joodse stromingen, en daar krijg je door deze teksten meer zicht op. En ook: Hoe las men in die tijd het Oude Testament, de Bijbel die Jezus las? Het is een enorme schat."
Luister hier het hele gesprek met Koert van Bekkum terug:
Afbeelding: Wikipedia