"Vertel als kerk hoe je met de privacywet omgaat"
8 april 2019Het is bijna een jaar geleden dat de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) officieel van kracht is gegaan. In dat jaar is er één boete uitgedeeld en zijn elfduizend klachten ingediend, zo is te lezen in het jaarverslag van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), de organisatie die in Nederland toezicht houden op de naleving van de AVG. Hoe doen kerken het als het gaat om het beschermen van privacy?
"Je ziet dat heel veel kerken daar behoorlijk goed mee onderweg zijn", vertelt Bert de Jong maandagochtend bij Groot Nieuws Radio. Hij adviseert regelmatig kerken over de AVG. "Vaak is het zo dat de landelijke kerk allerlei voorbeelden op hun website hebben staan waar de lokale kerk op terug kan vallen."
Adressen
"De AVG is Europese wetgeving die regelt hoe organisaties en ook kerken om mogen gaan met jouw persoonlijke informatie en gegevens", legt Bert de Jong uit. "Welke gegevens leggen ze van jou vast? Wat mogen ze daar wel en niet mee doen en in wat voor systemen zit het? En wat gebeurt er op het moment dat het systeem op straat komt te liggen? En mogen ze die adressen zomaar aan iemand anders geven? Dat soort zaken zijn geregeld in de AVG."
Kerkblad
Kerken krijgen op verschillende manieren te maken met de privacywet. "Als je een kerkblad ontvangt van de kerk en dat wordt bezorgd via PostNL of Sandd, dan moet de kerk het adressenbestand afstaan aan de andere partij. Maar wat doet die met het adressenbestand? En welke andere informatie mag de kerk vastleggen? En mag je als je een kerkdienst uitzendt als video, mag je dan zomaar iemand in beeld brengen?"
Geboorte
Bij het verspreiden van een geboortebericht, is het vermelden van naam en toenaam prima, maar het verspreiden van adresgegevens weer niet. "Dan ga je net een stap te ver, tenzij er heel duidelijk met de gemeente is afgesproken welke informatie je wel en niet deelt. Vertel als kerk aan je gemeenteleden welke informatie er is en hoe er mee om wordt gegaan. Je ziet op het ogenblik dat veel kerken de persoonlijke informatie van gemeenteleden op de website hebben staan achter een inlogcode. Zo kunnen alleen mensen die lid zijn van de gemeente bij die informatie."
Het hele gesprek met Bert de Jong kun je hier terugluisteren.
Beeld: Pexels