Veilig videobellen: "Let op wat je deelt en welke links je klikt"
7 april 2020Deze dagen maken we massaal gebruik van Skype en Zoom om in contact te blijven met collega's en familie. Maar hoe veilig is het gebruik van deze diensten? En wordt onze privacy goed beschermd? "Let erop dat als je skypet of zoomt met mensen die je kent. Hackers storten zich op dit moment heel enthousiast op dit soort software", vertelt techpastor Arne Hulstein dinsdag bij Groot Nieuws Radio.
Niet waterdicht
"Op dit moment zijn er veel advocatenkantoren die zeggen: we hebben zoveel vertrouwelijke informatie op onze computers. Als je Zoom wilt gebruiken, dan moet je dan doen met een losse telefoon en niet met een vaste computer, om te voorkomen dat een hacker wel bij jouw gegevens kan komen. Zoom is een hartstikke leuk programma, maar niet waterdicht."
"Dat geldt voor de meeste van dit soort software. Een jaar of twee geleden hebben we problemen gehad met Skype. Nu barst Microsoft Teams uit zijn voegen, ook daar zal ongetwijfeld nog wat uitkomen. Het wordt gewoon nu veel zwaarder getest. Let er op wat je deelt en op wat voor links je klikt. Daar zitten vaak de risico's in", vertelt Arne Hulstein in De Nieuwe Morgen.
Gezondheid boven alles
Nu het coronavirus zich razendsnel verspreid, staat de bescherming van privacy verder onder druk. Zo zijn er apps die je attenderen als er mensen in jouw buurt zijn die besmet zijn met het virus. In China kan je de toegang tot openbare plaatsen ontzegd worden. "Het is een fantastisch argument om gezondheid boven alles te laten gaan. Maar als we mensen gaan volgen, dan is het wel zaak dat het op een gegeven moment ook weer teruggedraaid gaat worden. Dat is vaak een probleem."
Arne Hulstein vertelt dat je nooit precies weet wat voor draai politieke machthebbers gaan maken, als dit volgen normaal wordt. "Je kunt je voorstellen wat dit betekent voor de ondergrondse kerk in landen als dit soort traceermethodes vast ingesteld blijven staan."
"Het is een lastige situatie waar we nu in zitten, met een virus dat een dusdanige verspreidingssnelheid heeft. Het contact tussen mensen is een van de belangrijkste dingen om in de gaten te houden. En tegelijkertijd is het een van de kwetsbaarste dingen die we als mensen hebben. Daar moeten we echt heel bewust mee omgaan. Als er iets nodig is, dan zijn het eindigende noodverordeningen die geschreven moeten worden. En niet iets wat het nieuwe normaal kan zijn."
Het hele gesprek met Arne Hulstein kun je hier terugluisteren.
Beeld: Unsplash