Tips om te besparen
20 april 2022Het is je vast niet ontgaan; een hoop spullen worden duurder. Van je energierekening tot de boodschappen. Voor mensen die al niet veel te besteden hebben, hakt dit er vooral in. Maar ook als je genoeg te besteden hebt, kun je wel wat bespaaradvies gebruiken. Carla van der Vlist, directeur van Schuldhulpmaatje, deelde daarom in De Lunchroom wat handige tips.
De stijgende prijzen zijn bij Schuldhulpmaatje al merkbaar. Carla vertelt dat er meer mensen om advies vragen: 'Dit hakt er echt in. Mensen hebben al weinig budget en proberen daar grip op te krijgen. Het is heel belangrijk om gelijk te handelen. Als je nu iets niet kunt betalen, vraag dan gelijk uitstel aan. Of ga naar de gemeente, waar nu extra voorzieningen zijn voor mensen rondom energie. Wacht ook niet met hulp zoeken, maar praat erover met elkaar.'
Let goed op in de supermarkt
De belangrijkste tip is: koop niet meer dan je nodig hebt. In Nederland gooien we nog 30% van onze aankopen weg. Daar valt dus zeker winst te behalen!
Huismerken zijn vaak een goed alternatief voor dure A-merken. Het is ook handig om regelmatig de aanbiedingen te checken. Vaak zijn er voordelige megastunts waarmee je echt een stuk goedkoper uitkomt. Het is dan opnieuw goed om je af te vragen of je het product wel echt nodig hebt.
Een andere tip is de Too Good To Go app. Daar koop je voor een kleine prijs producten die nog goed zijn, maar niet meer in de winkel liggen.
Kijk vooruit
Veel mensen vergeten om rekening te houden met hogere kosten in de toekomst. Het kan zijn dat je nu nog weinig van de inflatie merkt, maar over een jaar opeens een superhoge energierekening op de mat vindt. Daarom is het goed om vast te sparen. Kijk nu al eens waarop je kunt bezuinigen, bijvoorbeeld door bewust inkopen te doen of op een andere manier te gaan leven. Dat kan door de was eens op 30 graden te draaien of de kachel wat lager te zetten en een dekentje te pakken. Zo creëer je ruimte voor onverwachte hogere kosten.
Meten is weten
Het is handig om vast te leggen wat er nu precies binnenkomt en ook weer uitgaat. Inzicht geeft grip voor jezelf. Dat voorkomt onnodige stress, vertelt Carla: 'We zien dat mensen met geldzorgen vaak te veel in de stress schieten en vervolgens niet de noodzakelijke stappen ondernemen. Het is belangrijk om rustig te blijven, bewust te zijn van je geldzaken en op tijd om hulp te vragen.'
Tips voor de auto
Ook onderweg valt er veel te besparen! Bijvoorbeeld door niet langs de snelweg te tanken of iets te kopen. Ga eens op onderzoek langs de tankstations in de buurt en vergelijk de prijzen. Bewust rijden is ook erg belangrijk; kun je ook de fiets pakken of met een collega meerijden? Kies dan liever daarvoor!
Het hele gesprek met Carla luister je hier terug: