Artikelen / Geloofsverdieping, Opvoeding, Kerk, Onderwijs
Theoloog Maartien Hutter: "We kunnen echt wat van kinderen leren over geloven"
7 juli 2021Hoe praat je samen met je kinderen over geloof? En hoe lees je samen de Bijbel? Het kan soms lastig zijn om dat goed te doen. Om ouders, leerkrachten en kinderwerkers op weg te helpen, is er nu een boek over kindertheologie uitgegeven: 'Nooit meer een kleurplaat'. Het boek wil ouders en opvoeders helpen om op een gelijkwaardige manier te communiceren met kinderen over geloof. Zo kan het kind zelf actief ontdekken wat de Bijbel en geloof te zeggen hebben.
Theoloog en pedagoog Maartien Hutter schreef het boek samen met godsdienstpedagoog Henk Kuidersma. Maartien was te gast in Brandstof om te vertellen over het belang van kindertheologie en gaf gelijk wat praktische handvaten. "Kleuren is niet slecht als activiteit voor kinderen. Ze kunnen er van genieten, of juist goed naar een verhaal luisteren terwijl ze kleuren. Er kan alleen zoveel meer. Als je kinderen een actieve rol geeft, samen aan de slag gaat om die ontdekkingen in de Bijbel te doen."
Lege stoel
Hoe pak je dat dan aan? In het boek staan een hoop voorbeelden, vertelt Maartien Hutter aan presentator Lukas Kramer. "Je kunt bijvoorbeeld met kinderen gaan zitten en praten, maar dat is meestal niet de meest vruchtbare manier van een geloofsgesprek. Een creatieve vorm helpt dan. Wat ik een mooi idee vind is dat je een lege stoel in de kring zet, die stoel is van de hoofdpersoon in het Bijbelverhaal. Mozes, Daniel, Jozef, net naar gelang van het verhaal dat je leest. Iedereen mag dan vragen stellen aan de hoofdpersoon. Zo ontstaat er heel natuurlijk een gesprek en merk je wat er leeft. Je kunt nog iemand op de stoel laten zitten die antwoord geeft, maar dat hoeft niet eens. Met elkaar kun je zo het verhaal onderzoeken en je ermee verbinden."
Ook voor de volwassene brengt een andere manier van werken nieuwe inzichten. "Het geeft je een open blik naar de kinderen toe. Kinderen doen soms verrassende uitspraken en brengen je inzichten die je niet zelf had bedacht. Je gaat ook zelf anders naar de verhalen kijken, meer open en laat de verhalen spreken. Dat brengt je ook iets in je eigen geloofsleven."
Beeld: Unsplash