Sluiting Wallen biedt kansen om uit de prostitutie te stappen
7 mei 2020De Wallen zijn verlaten, de ramen zijn dicht. Veel prostituees zitten werkloos thuis. Hoewel de nood voor velen hoog is, biedt de sluiting ook kansen. “Er zijn veel vrouwen die aangeven: als ik een andere baan zou hebben ga ik straks niet meer terug achter het raam", vertelt Frits Rouvoet van Bright Fame.
Al meer dan tien jaar is Frits Rouvoet aan het werk op de Amsterdamse Wallen. Aan de ene kant is het een droombeeld voor hem dat het red light district nu gesloten is, al is het slechts tijdelijk om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. “Maar ik zeg altijd wel: eerst de vrouwen helpen, dan pas de ramen sluiten. Nu gaat het andersom. Net als veel andere mensen hebben ook deze vrouwen nu geen inkomen meer. Ze werken vaak om voor hun gezin te zorgen, dus dat is een probleem.”
Heel ander mens
Waar Frits normaal naar de Wallen gaat om met vrouwen te spreken, komen ze nu naar hem toe. “Ons kantoor is open. Vrouwen die normaal afstandelijk waren naar ons, komen nu langs voor een kopje koffie en delen hun verhaal. Opeens zit er een heel ander mens voor je.”
Dromen
In de gesprekken die Rouvoet heeft stelt hij de vraag: ‘waar droom je van’? “Dat is een heel mooie vraag,” vertelt hij. “Je helpt iemand om even uit hun situatie te stappen en te dromen over wat ze echt willen. Vaak zeggen ze dat ze geen toekomst meer hebben, dat hun droom gebroken is. Dan vraag ik waar ze van droomden toen ze 14-15 jaar waren. Wilde ze toen prostituee worden, of is anders? Als er dan een droom naar boven komt, proberen we stapjes te zetten naar die droom toe.”
Andere baan
Nu de Wallen zijn gesloten om verspreiding van COVID-19 te stoppen, spreekt Rouvoet veel vrouwen die als ze een andere baan zouden hebben niet meer terug willen naar hun werk achter het raam of in een seksclub. “Daarom helpen we om bijvoorbeeld een cv te maken en geven DISC-trainingen. We hebben gelukkig een aantal goede contacten waar vrouwen kunnen solliciteren. Dat zijn geen droombanen, maar dat is de prostitutie ook niet.” Het is een stap naar een andere toekomst.
Gods droom
“God heeft voor iedereen een droom”, zegt Rouvoet. “En Gods droom is groter dan jij en ik zelf kunnen dromen. Ik wil die vrouwen graag helpen om op hun bestemming te komen. We zijn geen actiegroep om de red light te sluiten. Maar ik hoop dat ik zóveel eenlingen kan helpen, dat de Wallen uiteindelijk dicht gaan. Dat is mijn droom."
In het gesprek met Jorieke vertelt Frits Rouvoet meer over hoe hij samen met God werkt op de Wallen en zijn nieuwe boek 'U ook hier!?'. Dit gesprek kun je hieronder terugluisteren.
foto: Bright Fame