Sietske zet haar danstalent in voor God
4 februari 2021Als kind merkte Sietske de Kievit al dat ze kon dansen, maar het duurde een tijd voordat ze iets met dat talent kon. Dansen leek iets te zijn dat niet zo bij het geloof hoorde. Toen er toch ruimte kwam, ontwikkelde haar talent en zocht ze naar manieren om dans voor God in te zetten. In Bij Jorieke vertelde Sietske hoe je dans kan gebruiken in gebed, aanbidding en zelfs profetisch kan dansen.
Kwetsbaarheid
Dansen zit niet echt inde Nederlandse cultuur, vertelt Sietske bij Groot Nieuws Radio. "Schaamte speelt daarin een grote rol. Dansen zit niet in onze cultuur, dus doen we het niet zo snel. Het is enorm kwetsbaar om te dansen, omdat je uit wat er in je hart leeft. Het is een expressie van je hart, dat is gewoon kwetsbaar. Mensen kunnen daar iets vinden of zeggen. Of dat je er zelf iets van vindt of zegt, een eigen oordeel. Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg."
Lofprijs met lichaam
"Er zijn zeven Hebreeuwse woorden voor lofprijzen. Drie van die woorden gaan over een lichamelijke uiting daarvan: dat zijn de woorden jada, toda en barak. De andere vier gaan over muzikale uitingen, dus of met stem of spel en snaar. Jada en Toda betekenen allebei 'je handen in de lucht doen', wat we ook veel in de kerk zien om God te prijzen. En narak betekent knielen. Drie woorden die veel gebruikt worden, knielen misschien nog iets minder."
"In onze calvinistische cultuur is daar veel van weggeëbd. Maar ik mis daarin wel het gebruik van je lichaam. (...) De joodse cultuur is er een van vieren en van veel dans. Het woord 'vreugde' bijvoorbeeld kan in het Hebreeuws ‘rondtollen’ betekenen, dat zijn we in de vertaling kwijtgeraakt."
Eigen eer
"Ik denk dat er veel vormen van dans zijn die niet van God komen, maar wel dat de bron van dans van God komt. De duivel kan zelf niks maken, hij kan alleen maar slecht maken van wat goed is bedacht. Dat zou betekenen dat dans goed is bedacht, en dat er een slechte variant in is gekomen, een perverse, immorele en occulte variant. Dat betekent niet dat dans helemaal slecht is. Het begint bij je hart, met de vraag: waarom dans je? In mijn leven heb ik vaak gedanst voor mijn eigen eer."
Het hele gesprek met Sietske de Kieviet in Bij Jorieke kun je hier terugluisteren.
Beeld: Dansjewel