Professor Jan Boersema vertelt over de relatie tussen mens en natuur
25 juli 2022Waarom doen mensen en dieren wat ze doen? Die vraag interesseerde professor Jan Boersema zo dat hij koos voor de studie Biologie. Ook promoveerde hij in de theologie. Op de Vrije Universiteit gaf hij les over de relatie tussen mens en natuur. In het programma Geloof en Gezondheid praat hij met Ben Ketting over dit onderwerp. Wat hebben deze begrippen met elkaar te maken? Hoe heeft ons gedrag invloed op de omgeving? En wat zegt de Bijbel daar eigenlijk over?
Na zijn studie raakte Jan verzeild in de milieuwetenschappen. Vooral de raakvlakken met religie spraken hem aan. De interesse voor natuur ontstond al vroeg: "We gingen vaak op vakantie naar de waddeneilanden. Daar heb ik hele goede herinneringen aan. Vier weken op een kampeerterrein, vlakbij een natuurgebied, bivakkeren. Dat was een paradijs! De hele dag was je te midden van de natuur. Voor ons was het één grote speeltuin."
Meer waardering voor de natuur
Jan hoopt dat mensen meer waardering krijgen voor de niet-menselijke werkelijkheid: "De schepping is breder dan alleen mensen. Zelfs zo breed dat er een hele wereld is die het waard is om te bestaan. Dat is de afgelopen tijd nogal in het gedrang gekomen." Hier maakte Jan zijn missie van: "Dat heeft ook religieuze wortels. We zijn hier om de aarde wat beter achter te laten, zodat het meer in de buurt komt van de bedoeling die de Schepper ermee heeft."
Wat hebben gezondheid en groen met elkaar van doen? Als er geen gezond bodemleven is, gaat er ook iets mis met producten die op het land groeien. Een groene omgeving helpt dus ook bij jouw gezondheid. Bovendien blijkt uit experimenten dat groen in het ziekenhuis het herstelproces verbetert. Onbewust heeft het dus een positieve invloed op je. Het is ook niet voor niets dat je in reclames veel groen ziet!
Natuur in de Bijbel
De Bijbel is duidelijk over de schepping, maar woorden als 'groen' en 'natuur' zul je er niet snel aantreffen: "Tegelijkertijd tref je veel aan wat we tegenwoordig wel onder natuur scharen. Met name het Oude Testament vertelt de geschiedenis van een volk dat op het land leeft en in een agrarische samenleving leeft."
In Genesis lees je in het scheppingsverhaal hoe de natuur ontstond. De schepping was goed bedoeld en gemaakt, volgens de Bijbel. Door de zondeval kreeg onze relatie met de schepping een nare draai. Groen kreeg daardoor een dubbele betekenis: "Als eerst de mensvriendelijke natuur; het graan, de tuin, de bloemen en de wijngaard. Dat werd heel positief gewaardeerd en in het religieuze domein getrokken. Daarnaast was er ook de wilde natuur, waar af en toe de chaos heerst. Die natuur wijst naar de almacht van de Schepper, maar het heeft ook een mens-vijandige trek. Dat moest je op afstand houden. Droogte bijvoorbeeld kon als een straf over de mensen komen."
Wil je het hele gesprek eerste gesprek met Jan horen? Dat kan in hieronder. Tip: Doe je mee met het programma Geloof en gezondheid van Pro Life Zorgverzekeringen? Dan krijg je de podcasts vanzelf in je mail.