Pesten, een hardnekkig probleem met grote gevolgen: 'Ik wilde mezelf iets aandoen'
23 september 2020Het is deze week de Week tegen Pesten, en aandacht voor dit onderwerp is helaas nog altijd hard nodig. Uit onderzoek van het Jeugdjournaal blijkt dat meer dan de helft van de kinderen tussen 9 en 13 jaar ermee te maken krijgt. Eén zo’n kind was Rutger Verhoeff. Hij werd twee jaar lang gepest op de middelbare school. Inmiddels is hij huisarts en schreef hij het boek ‘Laat je niet Verpesten’. Annemarie Biljard sprak hem in De Nieuwe Morgen. "Plagen kun je allemaal om lachen, maar pesten voelt écht niet goed."
Verhoeff was een ambitieuze scholier, met een bril en een beugel. "Dat viel wel op, en maakte mij voor sommigen een makkelijk doelwit. Dat gebeurde eerst verbaal met schelden, maar werd uiteindelijk ook fysiek. Na gymles werd ik tegen de muur gezet en werden er stenen naar me gegooid. Dat is echt het ergste wat ik heb meegemaakt." Toen het pesten na twee jaar ophield, begon het probleem pas. "Ik ontwikkelde allemaal angsten. Ik had moeite met presentaties, verjaardagen, vriendschappen en relaties. Ook kreeg ik een eetstoornis."
De reactie van veel volwassenen op het onderwerp pesten is: ach, dat gebeurt nu eenmaal en moet je gewoon negeren. Verhoeff: "Dat zou kunnen werken, maar het wordt anders als je er elke dag mee te maken krijgt. Je gaat je ernaar gedragen en laat het maar gebeuren. Zelf schaamde ik mij dat ik gepest werd, zelfs mijn ouders wisten het niet. Er is een belangrijk verschil tussen plagen en pesten: plagen kun je vaak beiden wel om lachen, maar pesten is echt niet goed: één persoon die wordt belaagd door de groep."
Wat stopte bij hem het pesten? "Ik besloot op een gegeven moment dat ik mezelf iets wilde aan doen, wat gelukkig mislukte. Mijn ouders kwamen erachter en ik ging naar een andere school. Ik werd daar geweldig opgevangen door mijn mentrix: Zij riep de klas vanaf het begin op om mij thuis en veilig te laten voelen. Daarna had ik nog elke maand een gesprek met haar." De oplossing zit volgens Verhoeff op meerdere plekken. "Lesgeven over pesten is heel belangrijk, en dat gebeurt al veel. Ouders moeten er ook vroeg mee beginnen dit onderwerp uit te leggen aan hun kinderen. Maar ook op middelbare scholen en werkplekken van volwassenen, daar gebeurt het nog te weinig. Het zal heel veel burn-outs schelen als ook op de werkvloer over pesten wordt gesproken."
Na hard werken is Rutger Verhoeff over zijn pestverleden heen gekomen. "Ik besef me nu: pesten komt niet vanuit kwaadaardigheid. Er is altijd een achterliggende reden waarom iemand gaat pesten. Had ik dat eerder geweten, had ik minder wantrouwen naar andere mensen gehad."
Luister hier het hele gesprek met Rutger Verhoeff terug:
Beeld: Unsplash.com