Passende Bijbel voor mensen met een verstandelijke beperking
13 juni 2022We kennen in Nederland al verschillende soorten Bijbels; van de Statenvertaling tot de Jongerenbijbel. Ook zijn er een heleboel Kinderbijbels. Maar hoe maak je een Bijbel voor mensen met een verstandelijke beperking? Dat weet christelijke Zorgorganisatie Philadelphia als geen ander. Zij ontwikkelden een Bijbel speciaal voor deze doelgroep. Directeur Machteld Koelewijn en deelnemer Naomi Stok vertellen Youri in De Nieuwe Morgen alles over dit project.
De deelnemers van Philadelphia hadden behoefte aan een passende Bijbel, vertelt Machteld: "Vaak grepen we naar een Kinderbijbel, maar de meeste mensen met een verstandelijke beperking zijn geen kind meer. We merkten dat een Bijbel voor deze doelgroep echt van toegevoegde waarde is."
Het ontstaan van de Bijbel
Ook de zorgorganisatie had te maken met de gevolgen van de coronacrisis. Tijdens de lockdown sloten locaties en werd de wereld voor deelnemers een stuk kleiner. Philadelphia speelde hier gelijk op in en zette binnen een paar dagen het YouTube-kanaal 'Hallo Thuis' op. Dat is een digitaal platform voor en door mensen met een digitale beperking. Naast leuke filmpjes en persconferenties in begrijpelijke taal, kwamen daar hoopvolle verhalen uit de Bijbel op voorbij. Theoloog René Grotenhuis
vertaalde de verhalen op zo'n manier dat ze begrijpelijk zijn voor de deelnemers van Philadelphia. De Bijbel is een bundel van al deze verhalen.
Naomi is een van de deelnemers die behoefte had aan de Bijbel: "Ik ben heel blij dat de Bijbel er is. Er staat hele begrijpelijke taal in. Het is iets makkelijker dan de Jongerenbijbel en iets moeilijker dan de Kinderbijbel. Zo kan ik ook snappen hoe het is gebeurd."
Hoe ziet de Bijbel eruit?
In de Bijbel staan 77 verhalen, zowel uit het Oude als uit het Nieuwe Testament. Ook de verhalen met moeilijke gedeeltes, die in de Kinderbijbel nog wel eens worden weggelaten, staan erin. Door de Bijbel loopt een rode draad die in het verlengde ligt van de identiteit van Philadelphia, legt Machteld uit: "Het verhaal van de barmhartige Samaritaan sluit een-op-een aan bij onze organisatie. Onze overtuiging is dat de ene mens niets is zonder de andere. Dit verhaal laat die naastenliefde echt zien."
Bij de verhalen zijn prachtige tekeningen gemaakt door deelnemers van Philadelphia. Naomi maakte een tekening bij het verhaal van Esther, haar favoriete Bijbelboek.
Luister hier het hele gesprek terug:
Beeld: Philadelphia