Op zoek naar jouw unieke talent met Matthijs Goedegebuure
3 december 2020Mensen helpen om te ontdekken wat hun talent is, hoe ze dat kunnen ontwikkelen en er uiteindelijk van kunnen uitdelen, dat is een missie waar Matthijs Goedegebuure met zijn psychologenpraktijk graag aan werkt. De principes die hij deelt helpen je op weg te gaan met je talent en zo te groeien en bloeien in Gods liefde en talenten die je hebt gekregen. Woensdag vertelde hij erover in Bij Jorieke. "Waar staat jouw oliekruik?"
"Ik word heel blij als ik zie dat iemand ontdekt wat God hem of haar heeft toevertrouwd, waarmee hij of zij iets van God zichtbaar kan maken in deze wereld. In deze wereld is je talent een middel in een wedstrijd geworden om boven anderen uit te stijgen, en dat is heel anders dan hoe de Bijbel over talent spreekt. Daar gaat het niet zozeer over de zelfexpressie maar in de eerste plaats over de 'God-expressie.' We hebben allemaal iets gekregen waarmee we God zichtbaar kunnen maken in deze wereld. God zit in de geestelijke wereld, terwijl hij een zichtbare wereld heeft gemaakt die aan de mensen is toevertrouwd. Hij heeft daar mensen nodig om zichzelf te laten zien, daarom werd Jezus ook mens. Jezus zegt: Als je mij ziet, dan zie je mijn Vader! Terwijl Jezus dat zichtbaar, hoorbaar, en tastbaar maakt, is Hijzelf ook zichtbaar maar is niet met zichzelf bezig."
"Je hebt de ander ook nodig om je talenten volledig te ontdekken. Niet iedereen krijgt de gelegenheid voor of bevestiging van zijn of haar talent. Per definitie heb je elkaar nodig om je bewust te worden van je talent. Je moet waardering of bevestiging krijgen om dat te ontdekken. We hebben allemaal een soort vaderlijke bevestiging nodig. Dat kan van je ouders , leerkracht of iemand anders zijn die in jou gelooft en ziet wat jij voor uniek talent hebt."
Jarsons principe
"De Bijbel zit vol met geheimen over ons leven. Voor mij is de Bijbel in de eerste plaats de waarheid over God en mijzelf en de weg tot God. Daarnaast kan je nog veel meer ontdekken en ook hoe je met talent aan de slag kunt gaan. Zo is er het verhaal van de weduwe die in de ellende zit door de dood van haar man. Elisa hoort haar verhaal aan en vraagt haar: Wat heb je in huis? Het enige wat ze heeft is een klein kruikje olie. Elisa zegt: Ga naar huis toe en verzamel lege vaten bij je buren en bekenden. Neem dat kruikje olie, roep je zonen erbij, doe de deuren dicht en ga schenken. Blijft dat doen totdat alle vaten gevuld zijn. Ze doet dat en kan de olie verkopen om haar schulden af te betalen."
Het begint bij de vraag: Wat heb jij in huis? Wat is jouw olievaatje, dat misschien ergens in een keukenkastje staat en waarvan je misschien wel denkt: Tja, dat staat daar en dat is wat ik kan, maar wat doe ik er nou eigenlijk mee? Die lege vaten in het verhaal staan voor ruimte. Veel mensen hebben hun leven helemaal volgestopt en hebben geen ruimte om hun talent te geven. Sommige mensen zijn zulke doe-het-zelvers, dat ze de neiging hebben om alles zelf te willen doen.
Ieder mens heeft iets heel eigens waarmee je iets van God kan laten zien. Om dat te ontdekken is een goed vertrekpunt om terug te gaan naar wat je als kind heel graag deed. Waar kon je uren mee bezig zijn en kon je helemaal in op gaan? Was je graag aan het bouwen, met anderen aan het spelen, of was je liever alleen of buiten? Het is al een blauwdruk van wie je bent. Dat onbevangen en kinderlijke dreigen we als volwassenen een beetje kwijt te raken."
Luister hier het hele gesprek met Matthijs Goedegebuure terug:
Afbeelding: Unsplash.com