Nauwelijks cijfers discriminatie Belgische christenen
2 juli 2019Incidenten van discriminatie en stigmatisering van christenen in België worden nauwelijks geregistreerd, dat meldt de Belgische website Kerknet. Slechts 3 meldingen kwamen er binnen bij Unia, een Belgische overheidsinstelling die hulp biedt bij discriminatie. Dennis Peter, woordvoerder bij Kerk in Nood, vertelt dinsdag bij Groot Nieuws Radio over dit verborgen probleem, dat ook speelt in andere Europese landen.
"We zien in het afgelopen jaar in België veel vandalisme tegen kappellen en sacristieën naast kerken", vertelt Dennis Peters. "Ook zijn twee vrouwen uit Polen aangesproken en gediscrimineerd nadat ze naar een dienst zijn geweest. Dat soort dingen komen voor en zijn genoteerd, maar dat zijn er al meer dan de 3 die Unia vermeld." Unia krijgt geen meldingen van discriminatie door via de politie, zoals je misschien zou verwachten. Mensen moeten discriminatie zelf melden bij Unia.
Fobie
In Frankrijk is er een platform voor 'fobie tegen christenen'. "Die hebben alleen al in afgelopen februari zo'n vijftig melden genoteerd", vertelt Dennis Peters die dit platform nauwgezet volgt. "Je komt uit op veel gevallen van vandalisme gericht tegen kerken. Ook in Duitsland hebben ze in de afgelopen drie of vier jaar een toename gezien dat straatkappelletjes in brand worden gestoken of kapot worden gemaakt. Het is heel fysiek in de richting van materiële zaken, zoals kerken, kappellen en straatkruizen, maar in sommige gevallen richt het zich ook op personen."
Nederland
In Nederland worden meldingen van anti-semitisme en moslimhaat goed bijgehouden, maar het is lastig om te zeggen in welke mate er sprake is van discriminatie van christenen. "Het grote vraagstuk is of dat wordt gezien als religieuze onverdraagzaamheid of dat er gewoon gezegd wordt: er is sprake van vandalisme, maar het heeft niks te maken met geloof", vertelt Dennis Peters. Hij hoopt dat christelijke media meer onderzoek gaan doen naar discriminatie van christenen in Nederland.
Het hele gesprek met Dennis Peters van Kerk in Nood kun je hier terugluisteren.
Beeld: Unsplash