Moet je werk altijd betekenis hebben?
9 februari 2022Steeds meer mensen zoeken betekenis in hun werk. Binnenkort kunnen werkenden zelfs de master Werk en Zingeving volgen. Dat roept de vraag op: moet ons werk per se betekenis hebben? En wat als je dit zelf niet zo ervaart op je werk?
Vanaf april is het als werkende mogelijk om de master Werk en Zingeving aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) volgen. Dit past in de trend waarbij steeds meer mensen betekenis zoeken in hun werk. In het systeem van de arbeidsmarkt draait het onder meer veel om efficiency, protocollen en winst, vertelt Heidi Jansen. Zij is docent aan het opleidingsinstituut Emmius van de RUG, waar de nieuwe opleiding straks te volgen is. “Het lijkt wel of we daar een grens in bereiken. De wereld verandert: we zien een beweging naar betekenis.”
Zo wordt steeds vaker aan bedrijven gevraagd wat hun toegevoegde waarde is, vertelt ze. Dat resulteert in ambitieuze doelen, zoals fossielvrije energie in één generatie. “Maar medewerkers op de werkvloer vragen zich af wat ze van die betere wereld merken. Zij willen zelf ook gezien en gehoord worden.”
Wat is er eigenlijk mis met werken omdat er simpelweg brood op de plank moet komen? Helemaal niks, zegt de docente. “Dat zou je zelfs de basis van zingeving kunnen noemen. In de eerste plaats willen mensen natuurlijk kunnen bestaan van hun werk.”
Kleine dingen
Niet iedereen ervaart daadwerkelijk zingeving in hun werk. “Soms moeten we ook gewoon volhouden”, zegt ze, “ook omdat er brood op de plank moet komen. Maar zin kan ook zitten in de hele kleine dingen. Zoals gezellig contact bij het koffiezetapparaat of tevredenheid over een leuk klantcontact. Of misschien voldoening over een project dat je hebt afgerond. Soms moet je het in dat soort kleine dingen zoeken, als je niet ervaart hoe jouw werk bijdraagt aan het grotere geheel.”
Beluister het gesprek:
Beeld: Unsplash