Leo Fijen: Van de Bijbel lezen word je rijk
5 februari 2020De Bijbel is nog altijd het meest gelezen en verkochte boek ter wereld. Voor uitgeverij Royal Jongbloed en uitgeverij Adveniat reden genoeg om de Maand van de Bijbel in het leven te roepen. Leo Fijen is directeur van Adveniat en bekend als presentator van geloofsprogramma's van KRO-NCRV en vertelde woensdag in Brandstof over zijn eigen relatie met het woord van God. "Van de Bijbel lezen word je rijk."
Als voorbeeld noemt Leo Fijen het verhaal van de verloren zoon. "Als je dat verhaal kent, dan weet je dat we allemaal af en toe die verloren zoon zijn. En soms de zoon die zich tekort gedaan voelt. En soms zijn we de vader en moeder. Dat betekent dat we steeds dieper ervaren, hoe langer je leeft, dat je leeft van de genade en barmhartigheid van God", vertelt Leo Fijen bij Groot Nieuws Radio.
Zo'n verhaal verveelt nooit. "De context waarin de Bijbel tot je spreekt, verandert voortdurend. Daarom gaan steeds andere woorden tot je spreken en laten andere woorden je nieuwe perspectieven zien in het leven. Je raakt nooit uitgelezen."
Op het spoor van geloof
Leo Fijen kwam in aanraking met de Bijbel toen hij er een cadeau kreeg van een oude pastoor die hij dagelijks hielp als misdienaar. "Het is een dierbare herinnering aan deze tijd. Het zegt zoveel over wat de Bijbel kan betekenen, namelijk dat je op een natuurlijke manier kan ingroeien in het geloofsleven. (...) Je hebt mensen nodig die je op het spoor zetten van het geloof, die jou een Bijbel geven en de kans geven om daar in te kunnen groeien als mens."
De Bijbel is voor Leo Fijen meer gaan betekenen toen hij koos voor het bijvak kerkgeschiedenis, waarin veel Bijbelcitaten voorbij kwamen. "Heel langzaam is de Bijbel toen meer voor mij gaan leven. Je zou kunnen zeggen: als je werkelijk het woord van God tot je toe wil laten, moet je ook toelaten dat je groeit in jaren, dat je vader en moeder wordt, dat je dingen meemaakt in het leven. Soms ga je onderuit in het leven. Je wordt ouder. Naarmate ik ouder word, vind ik de zeggingskracht van de Bijbel, en vooral van de Psalmen, steeds groter worden."
Katholieken maken inhaalslag
Toch gaat bij hem niet dagelijks de Bijbel open, maar toch wel een paar keer per week. Hij noemt zich zichzelf een 'katholieke Bijbelgebruiker'. "Voor protestanten is het heel lang gewoon geweest dat ze een individuele relatie hebben tot God. Katholieken hebben heel lang een groepsgewijze relatie gehad. Dat betekent dat ze als groep werden ingewijd in het geheim. De priester of pastoraal werker speelde daar een bemiddelende rol in."
Maar katholieken maken daar nu een inhaalslag in. "Vanwege het tekort aan ambtsdragers in de katholieke kerk worden we veel meer uitgenodigd om zelf het avontuur aan te gaan. Paus Franciscus is daar een belangrijke stimulator in. Hij is de eerste paus geweest die een katholieke Bijbelzondag in het leven heeft geroepen, dat gebeurde precies in deze Maand van de Bijbel, op 26 januari. Dat zegt veel over deze paus, hij stimuleert alle gedoopten om hun verantwoordelijkheid te nemen.
De Maand van de Bijbel duurt nog tot en met 14 februari 2020. Het hele gesprek met Leo Fijen kun je hier terugluisteren.
Beeld: Groot Nieuws Radio