Geloofsverdieping of hellend vlak? Marc en Ardjan geloven op een nieuwe manier
17 oktober 2023De één ziet het als geloofsverdieping, de ander vindt het een hellend vlak, de trend van geloofsdeconstructie. Christenen die hun geloof bevragen om te zien wat het fundament is en misschien wel een nieuwe constructie te bouwen. Voor Marc van der Meulen en Ardjan de Boo een heel herkenbaar proces. Onlangs begonnen ze met het platform Open Geloven. Ze vinden het proces belangrijker dan de uitkomst en verbinding heiliger dan overtuiging.
De vrienden maken samen de podcast Open Geloven. Ze willen een positief-kritisch platform zijn voor christenen in beweging, zoals zij dat noemen. Aan de reacties op de podcast merken ze dat er bij veel christenen behoefte is om te praten over waar je in gelooft én waar je niet meer in gelooft.
Gaat het samen, alles bevragen en in God geloven? ‘Ja!’ reageren beide heren volmondig tegen Eunice in Brandstof. Zij gaat met de mannen in gesprek over de aanleiding voor hun zoektocht, de vragen die ze hebben en hoe ze nu in het geloof staan.
Verbinding en proces
Relatie moet de boventoon voeren in de podcast van Marc en Ardjan. Verbinding vinden ze belangrijker dan het proces: "Als je in een proces bent waarin je overtuigingen loslaat, heb je de ander zo nodig.", merkten de mannen. "Verbinding blijft bij ons altijd bovenaan staan. Ik denk dat we ook Jezus dat zien doen op het moment dat hij in contact gaat met anderen."
Een ander kernwoord is proces. Dat is volgens de mannen belangrijker dan de uitkomst. Ardjan legt uit waarom: "Ik kom zelf uit een wat meer evangelische achtergrond. Daar zijn uitkomst en (geloofs)zekerheid belangrijke thema's. Het doel van de vraag is daar altijd om een antwoord te krijgen. Voor mij is dat verschoven. God is oneindig veel groter dan al onze overtuigingen over Hem ooit zullen zijn. We raken nooit op Hem uitgekeken. De uitdaging voor ons is om met elkaar te zoeken naar wie Hij is. Daarbij staat het proces voorop."
Nieuwe inzichten
Steeds meer mensen voelen de behoefte om hun geloofsovertuigingen eens onder de loep te nemen. Deze beweging is met name in Amerika al heel zichtbaar: "Daar heb je 'exvangelicals', dat zijn evangelisten die het niet meer kunnen vinden in de kerk van hun jeugd. Ze voelen zich niet meer thuis in een klimaat waar stelligheid de boventoon voert."
Volgens Marc is het proces van deconstructie geen afbreuk van zijn geloof. Hij ziet het juist als geloofsontwikkeling of geloofsverdieping: "Mensen waarschuwen me wel eens voor 'het hellende vlak'. Als je de eerste vraag stelt, stel je daarna vaak ook de volgende. Wat houd je dan nog over? Maar als je de juiste tools, vriendschappen en kennis om je heen vergaart, kan het juist verdieping betekenen. Je laat overtuigingen los, maar komt misschien wel nieuwe inzichten tegen die verrijkend werken."
Gelijk in gebed brengen
Toen Marc vragen begon te stellen bij zijn overtuigingen, vond hij dat heel lastig: "Iedereen om je heen is heel trefzeker in wat ze verwoorden over God. Ik merkte dat ik het gelijk in gebed bracht bij God. Ik was ook niet bang. Want op het moment dat ik mijn ogen sluit en me richt op Hem, is daar altijd de grote, vriendelijke Aanwezige die ondanks mijn vragen en worstelingen in rust toekijkt. Hij staat het toe en blijft in verbinding. Ik heb altijd de veiligheid ervaren om vragen te stellen."
Voor Ardjan was dat anders: "Op een gegeven moment merkte ik dat ik niet onder mijn vragen uit kon. Ik moest er iets mee. In eerste instantie wilde ik dat niet. Ik dacht dat mijn geloof als een kaartenhuis in elkaar zou storten. Ik was echt bang. Dat maakt dat ik me heel goed kan verbinden met mensen die door een soortgelijk ontregelend proces gaan."
Benieuwd hoe Marc en Ardjan de zoektocht hebben aangepakt? En hoe ze omgaan met de reacties van andere christenen? Luister dan de rest van het gesprek hieronder terug!