Ervaar jij weleens schroom om aan het avondmaal te gaan?
17 april 2019Het Heilig Avondmaal is voor veel christenen belangrijk. Toch ervaren mensen in de praktijk vaak schroom. Theoloog Maarten Wisse doet er onderzoek naar. “Het avondmaal betekent veel. Soms misschien iets té veel.”
Allemaal vinden we het avondmaal erg belangrijk, vertelt theoloog Maarten Wisse in De Nieuwe Morgen. “Toch wil het in de praktijk niet zo goed lukken.” Momenteel doet hij onderzoek naar de lastigheden rondom het avondmaal. Ook onderzoekt hij wat kerken kunnen doen om daar meer mee te doen.
Het is ook niet zo gek dat mensen er schroom bij hebben, zegt hij. “Het is een soort maaltijd, maar ook iets bijzonders. Voor veel mensen is dat een manier van contact maken met God.”
Redenen
Mensen kunnen verschillende redenen hebben. Bijvoorbeeld door een gebrek aan voorbereiding: “Dat je bijvoorbeeld de kerk binnenkomt en denkt: ik heb er eigenlijk helemaal niet over nagedacht afgelopen week.”
Of, heel simpel: “Dat je in een gemeente zit die je nog niet zo goed kent en waar het op een andere manier gebeurt dan je gewend bent. Dat is er allemaal en dat mag er ook allemaal zijn.”
Eén
Wat is het avondmaal nu eigenlijk? “Het is ontzettend veel”, zegt hij. “Misschien soms toch iets te veel. Voor mij is het vooral een manier om bij God te zijn en een manier om bij andere mensen te zijn. Met woorden kun je veel bereiken. Maar met het brood en wijn kun je één worden door te delen in Zijn dood en opstanding.”
Voor zijn onderzoek gaat hij onderzoeken wat eraan bij heeft gedragen dat mensen steeds meer schroom ervaren. “Het is vooral iets van de moderne tijd, waarin we woorden en symbolen meer zijn gaan zien als dingetjes. Dingetjes die verwijzen naar iets dat ver weg is.”
Dat resulteert erin dat het ook daadwerkelijk ver weg voelt. “Mensen krijgen het gevoel: Je denkt toch niet dat als ik dit brood neem, dat er dan iets met God gebeurt?” Of juist andersom: “Voor sommige mensen is het juist heel erg een gevoelskwestie geworden. Dat vinden mensen juist weer eng.”
Beluister hieronder het hele gesprek:
Beeld: Unsplash