Een dag om te spelen in de modder voor meer plezier én gezondheid
29 juni 2022Genoot jij vroeger ook zo van spelen met modder en lekker vies worden? Terwijl jij vol enthousiasme in een grote regenplas sprong, stonden je ouders waarschijnlijk niet zo te springen. Maar vandaag mag het, want het is nationale ModderDag! Dat lees je goed; op 29 juni mogen 160.000 kinderen naar hartenlust met modder spelen. Het is een landelijk initiatief van IVN, het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid. Marjolein van der Gaag van IVN vertelt in De Nieuwe Morgen wat het initiatief precies inhoudt.
Meer naar buiten
Kinderen spelen veel te weinig buiten, dat concludeert IVN: "De cijfers zijn echt schrikbarend! Opa's en oma's van de huidige generatie kinderen speelden vroeger zes keer zo vaak buiten dan dat kinderen nu doen. Het gaat ons vandaag dus echt om het naar buiten gaan. De modder staat voor het heerlijke buitenspel waarbij je vies mag worden."
Tegenwoordig spelen kinderen vaak binnen en zien ze vooral veel schermpjes. Dat is echt een gemis, volgens Marjolein. Buiten in de natuur spelen is heel belangrijk voor een gezonde ontwikkeling. Zo vermindert het problemen als obesitas op jonge leeftijd en een achteruitgaande motoriek.
Aandacht vragen in Den Haag
Losgaan op modderbanen, schilderen met modder en maskers van modder opdoen. Het gebeurt allemaal vandaag op 28oo locaties in Nederland.
Dit jaar is het de tiende editie van ModderDag. Deze jubileumeditie grijpt IVN aan om aandacht te vragen in Den Haag: "We vinden dus dat kinderen veel vaker moeten spelen in een groene omgeving. We vinden dat daar meer in geïnvesteerd moet worden, bijvoorbeeld voor de groene kinderopvang. Wat ons betreft moet de helft van de buitenruimte bij kinderopvang groen zijn. Zo kunnen kinderen veel uitdagender buitenspelen. Als je een mooie buitenruimte hebt, ga je veel vaker met kinderen naar buiten. Voor het gezondheidsbelang op lange termijn is het belangrijk om daarmee aan de slag te gaan. Kinderen brengen veel tijd door bij de opvang, dus daar begint het."
Luister hier het hele gesprek terug:
Beeld: Unsplash