"De vegakeuken is veel rijker dan de vleeskeuken"
12 maart 2019Een hamburger, een stukje kip of een biefstuk. De uitdaging in de Week Zonder Vlees is om deze producten te laten staan. De week is een initiatief van Isabel Boerdam, zelf al twintig jaar vegetariër en auteur van het boek 'De Hippe Vegetariër'. "Ik wil mensen uitdagen om iets nieuws te proberen en om de vegakeuken een kans te geven", vertelt Isabel dinsdag bij Groot Nieuws Radio.
Klimaat
Wat het oplevert? "Een week zonder vlees levert op dat je nieuwe recepten en producten gaat ontdekken, je ontdekt meer variatie in de keuken. En bovendien lever je een hele mooie bijdrage aan het klimaat", vertelt Isabel Boerdam. Zo'n 53.000 mensen hebben bij haar aangegeven mee te doen met de vleesloze week. "Dat is echt een enorme groei ten opzichte van vorig jaar. En het mooie is dat 47 procent van de deelnemers van 2018 nu structureel minder vlees eet dankzij de campagne. Dus het werkt echt."
Vleesvervangers
Isabel zegt dat je niks mist als je geen vlees eet en dat er veel goede vervangers zijn. "Ik zeg altijd dat je niet bang hoeft te wezen bij het schap met vleesvervangers: er zijn geen tofu- of tempeh-sponzen meer. Dus ga daar op zoektocht naar vleesvervangers. En daarnaast zijn er peulvruchten, kikkererwten en linzen, perfecte vervangers. En je kan ook noten door je gerecht verwerken. Er zijn veel goede opties."
"Je kan enorm verzadigd raken van een vegetarische maaltijd", vertelt Isabel. "Peulvruchten en noten zijn typische voorbeelden van dingen die heel goed verzadigen. En daarnaast kun je ook andere dierlijke producten blijven eten, denk aan kwark en ei. Eigenlijk is de vegakeuken veel rijker dan de vleeskeuken."
Het hele gesprek met Isabelle Boerdam kun je hier terugluisteren.
Beeld: Unsplash