Groot Nieuws Radio
Luister nuDoneer nu

Artikelen / Gezondheid

"De vegakeuken is veel rijker dan de vleeskeuken"

12 maart 2019

Een hamburger, een stukje kip of een biefstuk. De uitdaging in de Week Zonder Vlees is om deze producten te laten staan. De week is een initiatief van Isabel Boerdam, zelf al twintig jaar vegetariër en auteur van het boek 'De Hippe Vegetariër'. "Ik wil mensen uitdagen om iets nieuws te proberen en om de vegakeuken een kans te geven", vertelt Isabel dinsdag bij Groot Nieuws Radio.

Klimaat

Wat het oplevert? "Een week zonder vlees levert op dat je nieuwe recepten en producten gaat ontdekken, je ontdekt meer variatie in de keuken. En bovendien lever je een hele mooie bijdrage aan het klimaat", vertelt Isabel Boerdam. Zo'n 53.000 mensen hebben bij haar aangegeven mee te doen met de vleesloze week. "Dat is echt een enorme groei ten opzichte van vorig jaar. En het mooie is dat 47 procent van de deelnemers van 2018 nu structureel minder vlees eet dankzij de campagne. Dus het werkt echt."

Vleesvervangers

Isabel zegt dat je niks mist als je geen vlees eet en dat er veel goede vervangers zijn. "Ik zeg altijd dat je niet bang hoeft te wezen bij het schap met vleesvervangers: er zijn geen tofu- of tempeh-sponzen meer. Dus ga daar op zoektocht naar vleesvervangers. En daarnaast zijn er peulvruchten, kikkererwten en linzen, perfecte vervangers. En je kan ook noten door je gerecht verwerken. Er zijn veel goede opties."

"Je kan enorm verzadigd raken van een vegetarische maaltijd", vertelt Isabel. "Peulvruchten en noten zijn typische voorbeelden van dingen die heel goed verzadigen. En daarnaast kun je ook andere dierlijke producten blijven eten, denk aan kwark en ei. Eigenlijk is de vegakeuken veel rijker dan de vleeskeuken."

Het hele gesprek met Isabelle Boerdam kun je hier terugluisteren.

Beeld: Unsplash

Delen

Misschien ook interessant

Meer artikelen

Mogen we cookies gebruiken?

Via cookies verzamelen we informatie. Dit laat ons toe het gebruik van de site te analyseren, sociale media te integreren, content en marketing te personaliseren, en je gerichte advertenties te tonen op onze sites en apps. Meer uitleg vind je terug in ons privacybeleid en cookiebeleid.

Geef hier onder toestemming of stel je eigen voorkeuren in. Je keuze geldt voor al onze media en je kan deze op elk moment opnieuw aanpassen worden door onderaan de pagina op cookie-instellingen te klikken.