Artikelen / Huwelijk & relaties
De invloed van generaties op onze relaties
7 november 2018Als opgroeiend kind krijg je van alles mee van de generatie boven je. Denk aan patronen, loyaliteiten, tradities, cultuur maar ook bepaalde wonden. Ook neem je vaak een bepaalde rol in het gezin in. Wat voor invloed hebben die familiepatronen op ons? En wat geven we door aan de volgende generatie? Hans Groeneboer is contextueel therapeut en weet waarom familiebanden soms zo gecompliceerd kunnen zijn, maar ook hoe je gezond met elkaar kunt omgaan.
Verantwoordelijk
"Ouderen willen dat kinderen gelukkig zijn", vertelt Hans Groeneboer woensdag bij Groot Nieuws Radio. "Ze gaan hun best doen in de opvoeding, in het aanleren van manieren, ze geven regels mee, het geloof en ze willen dat je studeert. In die zin hebben we van onze vorige generatie heel veel meegekregen. Mensen zijn in de generaties bepaald, dat betekent dat we verbonden zijn met elkaar. Dat verliezen we wel eens uit het oog. We komen uit een generatie, we zijn een generatie, maar we beïnvloeden ook weer een generatie. Daarin mogen we verantwoordelijkheid dragen."
Strijden
Hoe kun je ontdekken of je gezond of ongezond verbonden bent met de vorige generatie? Groeneboer: "Ik denk dat dit kan als je niet durft te strijden. Dan zorg je door niet te strijden voor die ander. Dan wordt het ook lastig om je met je partner te verbinden. Als je niet los komt van je ouders en niet eerst met jezelf 'trouwt', maar wel met een ander trouwt, dan kunnen er conflicten ontstaan. Een partner voelt zich afgewezen omdat jij je moeder voorrang geeft."
"Ik word als vader geëerd als mijn zonen met mij durven te strijden. Een zoon die met zijn ouders strijdt, maakt hen tot vader en moeder. We hebben het dan over een constructieve strijd. Een ruzie is vaak heel banaal, destructief en niet-respectvol. Maar je kunt ook op een respectvolle manier strijd voeren, dat is een gezonde strijd. Als je met je ouders durft te strijden, dan durf je dat met iedereen in de wereld."
Eigen grond
Hans Groeneboer benadrukt hoe belangrijk is om van je ouders los te komen. "Ik ken nog heel veel pubers van vijftig of zestig die nog vastzitten aan hun ouders. Soms ook als hun ouders overleden zijn. Daar zit een grote loyaliteit achter. Je ouders hebben dit meeggegeven en als je daarvan afwijkt, dan verloochen je hen. Daardoor kan je niet op je eigen grond komen. Elke nieuwe generatie doet het anders dan de vorige, maar dat vinden we moeilijk."
Het hele gesprek met Hans Groeneboer in Bij Jorieke kun je hier terugluisteren.
Twee boeken van Hans Groeneboer die de moeite waard zijn om te lezen: 'Op de schouders van ouders' en 'Nieuwe tijden, nieuwe grenzen'. Beide boeken kun je bestellen op Kameel.nl. Door via deze links te bestellen, steun je het werk van Groot Nieuws Radio.
Beeld: Unsplash