Beste tips om thuis te werken: spreek duidelijke tijden af
16 maart 2020Het advies om zoveel mogelijk thuis te werken vanwege het coronavirus, wordt in Nederland massaal opgevolgd. Maandagochtend stonden er nauwelijks files. Natuurlijk kan niet iedereen thuiswerken maar als je je werkzaamheden het toelaten, wordt het wel aangeraden om te doen. Maar hoe doe je dat eigenlijk: goed thuiswerken? In De Nieuwe Morgen gaf werkcoach Ben Schimmel van Qompaz een aantal tips.
Ommetje
Het thuiswerken begint met accepteren dat het even niet anders is, legt Schimmel uit bij Groot Nieuws Radio. Een rustige plek zoeken en pauze en een ritme houden, dat zijn de belangrijkste adviezen. En dat ritme ziet er voor iedereen anders uit: "Spreek met jezelf duidelijke tijden af. Sommige mensen vinden het fijn om tussendoor nog allerlei klusjes te doen, zoals de vaatwasser uitruimen maar die werken dan wel langer door. Pauzes die heb je nodig om je te kunnen blijven concentreren, dus gewoon koffie drinken en tussen de middag een ommetje maken. Op die manier je fysiek te ontspannen, dat werkt ook weer door in je bovenkamer, dan kom je ook weer beter in je vel te zitten."
Afstand
Overleggen gaan deze dagen voornamelijk via Skype of WhatsApp en dat heeft volgens Schimmel voor- en nadelen. Vergaderingen duren vaak korter en omdat het voorlopig om een afgebakende periode gaat, worden nu alleen de meest urgente agendapunten behandeld. "Een voordeel kan ook zijn dat die ene collega die je liever ontwijkt, nu letterlijk recht voor je zit... in beeld! Daar kun je niet omheen. En omdat je letterlijk meer afstand hebt, kan dat de samenwerking ten goede komen." Een nadeel is wel dat veel communicatie non-verbaal gaat en bij bijvoorbeeld een conference call mis je dat.
Duidelijkheid
De verleiding om het huishouden uitgebreid op te pakken of nog even een aflevering van die leuke serie te kijken in plaats van werken, is volgens Schimmel niet zo groot. Vooral als er duidelijke afspraken zijn over welke productie je moet leveren, "dan word je daar ook op afgerekend." Bovendien speelt er nog iets anders, blijkt uit onderzoek. "Juist de thuiswerkers weten niet van ophouden en willen nog even aan die nieuwe opdracht beginnen terwijl je aardappels al bijna op tafel staan. En dat moet je ook niet willen."
Het hele gesprek met Ben Schimmel van Qompaz kun je hier terugluisteren.
Beeld: Unsplash