David de Vos bespreekt de impact van zijn ongefilterde boek: "Het is gigantisch uit de hand gelopen"
15 april 2024David deelt zijn ongefilterde verhaal in de biografie "Rauw", waarin hij openhartig spreekt over zijn ervaringen binnen de christelijke gemeenschap, kritiek uit op christenen die pretenderen alle antwoorden te hebben en de problemen in de evangelisch, charismatische wereld benoemt. Toch blijft Jezus zijn absolute voorbeeld en noemt hij zichzelf 100% Bijbelvast. Dat roept een hoop meningen én vragen op. In Brandstof is David te gast om die te beantwoorden.
Van dromen die uitkomen tot niet meer verder willen
Het verhaal van David begint met een jeugd waarin hij veel werd gepest. Maar in de evangelische wereld werd hij juist gezien en geprezen. Hij werkte hard en zag dromen uitkomen: evangeliseren voor massa’s mensen.
Tegelijkertijd worstelde hij keihard met mentale gezondheid: "Ik ben een lange periode echt heel depressief geweest. Daarin ben ik zo vastgelopen dat ik echt niet meer wist hoe ik verder moest. Ik wilde echt niet opgeven, dus ik wist dat ik moest strijden en volhouden. Gelukkig had ik ook hele mooie mensen om mij heen, waar ik God ook heel dankbaar voor ben."
Eerlijk verhaal of slimme marketingtruc?
Aan de ene kant is David mega kwetsbaar. Aan de andere kant zoekt hij de media op. Zijn boek wordt aangekondigd als het meest gedurfde en ongefilterde boek over de christelijke wereld dat je gaat lezen. Er kwamen spannende teasers voorafgaand aan het boek online. Iedereen had het er al over, nog voordat het uit was. Slimme marketing dus!
Dat kun je positief opvatten, maar je kunt er ook kritisch op zijn: gaat het niet om het creëren van een bestseller? "Als je een boodschap hebt en die wordt niet gehoord, wat heb je dan aan die boodschap?" reageert David daarop. "Ik vind het persoonlijk een compliment. Het is gigantisch uit de hand gelopen, in de goede zin van het woord. Ik had niet gedacht dat het zó zou aanslaan en zo veel los zou maken. Dat zegt mij iets over hoe enorm het onderwerp leeft bij heel veel mensen. Ik ben eigenlijk wel heel blij met het resultaat."
Uiteenlopende reacties
Een oceaan aan reacties kreeg David naar eigen zeggen op zijn boek. De meningen lopen uiteen van bemoedigend tot zeer kritisch. Zo zijn er christenen die de kerk hebben verlaten en sinds Davids openheid na lange tijd weer gaan bidden. Maar er zijn ook negatieve reacties. Zo kreeg David te horen dat er demonen in hem aan het werk zouden zijn: "Dat is typisch het beeld dat ik probeer aan te kaarten in mijn boek: het oordeel al klaar hebben, voordat we weten hoe het precies in elkaar zit."
Of David nu spijt heeft? Zeker niet! "Ik ben gaan staan voor iets wat ik echt vind", vertelt hij. "Daar mag je van vinden wat je zelf wil. Je kunt je afvragen: moet het nu zo? Maar dat past ook een beetje bij hoe ik ben. Ik heb zeker geen spijt, ondanks dat andere mensen het niet met me eens zijn. Met elke dag dat ik nadenk over wat ik wil zeggen en hoe ik dat heb gezegd, voel ik meer kracht."
Verbinder
Met name in de laatste hoofdstukken van zijn boek zegt David veel waarbij menig christelijk wenkbrauw omhoog gaat. Toch wil hij een verbinder zijn: "Eigenlijk wil ik alle mensen verbinden. In mijn boek stel ik dat we allemaal kinderen van God zijn, of je nu moslim of hindoe bent. Daar zijn mensen enorm over gevallen: 'Durf jij te beweren dat alle mensen kinderen van God zijn?' vragen ze dan. Dan draai ik het altijd om: 'Durf jij te beweren dat het niet zo is?'. Dan is het vaak even stil."
Niet alleen voor mensen in de christelijke bubbel deelt David zijn verhaal, maar juist ook voor de mensen daarbuiten. Daarom werkte hij ook met een seculiere schrijver: "Ik denk dat we als kinderen van God juist heel aantrekkelijk worden als we laten zien dat we strijden met dezelfde dingen in het leven. Dat is mijn poging geweest: kwetsbaarheid en eerlijkheid naar de christelijke wereld, maar ook bruggen slaan naar mensen die ons eigenlijk helemaal niet snappen."
David gelooft dat elke vorm van spiritualiteit en liefde voor elk mens brandstof kan zijn. Benieuwd wat hij daarmee bedoelt? En welke pijn er kwam kijken bij de zoektocht naar deze nieuwe vorm van geloven? Luister dan het hele gesprek hieronder terug! Je hoort daarin ook kritische vragen van luisteraars waar David een antwoord op geeft.