Bijna 1 op de 5 volwassenen krijgt met angst te maken
3 april 2019Ben jij weleens bang? Dan ben je niet de enige. Bijna 1 op de 5 volwassenen is weleens angstig. Linda Jeekel overwon haar paniekaanvallen: “Ik heb mijn angsten geaccepteerd."
Om het taboe op angststoornissen te doorbreken is staatssecretaris Paul Blokhuis een campagne gestart met de titel: ‘Hey! Het is oké. Maak het bespreekbaar.’
Iemand die anderen daarbij helpt, is Linda Jeekel. Ooit had ze last van paniekaanvallen, nu helpt ze anderen als trainer en coach. In De Nieuwe Morgen vertelde ze haar verhaal.
Controle
De paniekaanvallen begonnen toen ze 25 was: ze viel flauw in een crematorium. “Ik was angstig en verloor de controle. Ik was blijkbaar jarenlang over mijn grenzen gegaan, zonder dat ik het wist.”
Paniekaanvallen zijn een duidelijk signaal van je lichaam dat je te ver bent gegaan, vertelt ze. Zelf ontdekte dat ze anderen voortdurend aan het pleasen was. “Er was de angst om niet gezien te worden. Om niet leuk genoeg te zijn.”
Bang
“Als je een paniekaanval hebt, ben je ontzettend bang”, zegt ze. “Paniek is de grootste vorm van angst. Je gaat compleet op slot, begint te trillen en te zweten en krijgt hartkloppingen. Ik was ook echt bang om dood te gaan.”
Ze benadrukt dat het goed is om erover te praten. “Het verlicht. Je gaat jezelf meer begrijpen en kan het steeds beter uitleggen aan anderen.”
Iedereen is wel eens bang. Wanneer moet je het écht vertellen? “Dat is vooral handig als de angsten je dagelijkse leven beginnen te belemmeren”, zegt ze. Bijvoorbeeld als je vermijdingsgedrag vertoont: je durft niet meer de straat op of naar de winkel.
Acceptatie
Haar laatste paniekaanval is inmiddels 11 jaar geleden. “Het was een heel proces om er uit te komen”, zegt ze. “Wat bij mij hielp: kijken wat me angstig maakte en die angst vervolgens te accepteren.”
Ook benadrukt ze dat het belangrijk is om lief te zijn voor jezelf: “Het is makkelijker om liever te zijn voor anderen dan voor jezelf. Het kost tijd en is hard werken, maar je krijgt er ook veel voor terug.”
Beluister hieronder het gesprek:
Beeld: Unsplash