Alain Verheij: Diversiteit is iets moois
11 juli 2019Je hoort het regelmatig: er moet meer gelijkheid komen tussen mannen en vrouwen. Maar wat doet dat met de man? Mogen er nog verschillen zijn tussen mannen en vrouwen? Theoloog Alain Verheij ziet er niets in weer de verschillen te gaan benadrukken. "Als je mannen gaat doorzagen op hun mannelijkheid en vrouwen vraagt wat vrouwelijkheid betekent, dan krijg je allemaal verschillende antwoorden. Dus we moeten niet doen alsof die verschillen ooit wel zo duidelijk waren."
Alain Verheij schreef er een artikel over in De Nieuwe Koers met als kop 'Man zijn, wat betekent dat nog?' Een thema dat volgens hem steeds belangrijker wordt komende jaren. "Wat is nou eigenlijk mannelijkheid en wat is vrouwelijkheid en hoe verhouden die twee zich tot elkaar? En wat moet de kerk met emancipatie en feminisme?"
Vrouwelijke helden
"Als er gepraat wordt over het zijn van een held, denk ik: waarom zou een vrouw geen held kunnen zijn? Er wordt gepraat over verantwoordelijkheid nemen voor je gezin, maar waarom zou een vrouw dat niet kunnen doen? Dat zijn allemaal van die waarden die ik mooi vind, maar die ik niet exclusief mannelijk zou noemen."
"Diversiteit is iets moois", vertelt Alain. "Als een jongen in roze wil lopen of een meisje met een brandweerpop wil spelen, dan moet dat kunnen. Ik was laatst met mijn stiefdochtertje op een verjaardag toen een oom vroeg wat ze later wilde worden. Ze zei toen: astronaut. Toen zei hij: maar dat is toch niet echt iets voor meisjes? Toen dacht ik: laat het kind dat lekker zelf ontdekken!"
Concurrentie
Lijden mannen niet onder vrouwenemancipatie? "Ja, maar ik vind dat niet zo erg", zegt Alain Verheij. "Als je vroeger alleen met mannen hoefde te concurreren voor een bestuursfunctie en er komt nu de helft van de wereldbevolking bij die manager of dominee kan worden, dan moet je een beetje plaatsmaken."
Zelf merkt hij het als hij gebeld wordt door een redactie van een late night talkshow. "Ik merk dat redacties die een gast zoeken, die willen eigenlijk liever een vrouw dan mij vanwege de diversiteit. Bij de talkshows zitten al vijf mannelijke gasten, omdat mannen liever aanschuiven en eerder uitgenodigd worden. Als ze dan in plaats van mij een vrouwelijke theoloog kunnen vinden, dan doen ze dat liever voor de diversiteit."
Het hele gesprek met Alain Verheij kun je hier terugluisteren.
Beeld: Unsplash