Bij Jorieke over de strijd tegen moderne slavernij
17 juni 2019Deze week staan de uitzendingen van Bij Jorieke in het teken van de strijd tegen moderne slavernij. Recent waren Thijs en Jorieke op de Filipijnen om met eigen ogen te zien hoe International Justice Mission er alles aan doet om kinderen te bevrijden van online seksuele uitbuiting en verandering te bewerkstelligen.
Maandag was de eerste uitzending. Ook Henk Jan Kamsteeg (manager storytelling bij IJM) schoof aan.
“Miljoenen kinderen en volwassenen in deze wereld hebben geen vrijheid”, vertelt Jorieke. “Zij worden onderdrukt en ook vaak misbruikt."
Thijs en Jorieke zagen hoe IJM strijdt tegen de online seksuele uitbuiting en hoe kinderen worden opgespoord en bevrijd worden. Voor de slachtoffers is er langdurige nazorg. “Ook zagen we hoe daders opgespoord worden en hoe het rechtssysteem wordt veranderd.”
Thijs en Jorieke waren onder de indruk van de vreselijke verhalen, maar realiseerden zich tegelijkertijd dat er hoop is. Dat het werk van IJM ertoe doet en daadwerkelijk verandering teweeg kan brengen.
Tijdens hun reis vroegen Thijs en Jorieke een aantal IJM-medewerkers welk verhalen hun raakten. “Het was inspirerend om medewerkers te spreken die daar in het veld met hart en ziel alles geven om te strijden tegen het onrecht.”
#1 Undercover-medewerker Nate
Nate heeft veel ervaring met opsporing van slachtoffers en het verzamelen van bewijsmateriaal tegen daders. Dat is op de Filipijnen namelijk erg belangrijk om daders te berechten.
Hij blikt terug op een zaak in 2016. Drie kinderen konden gered worden, maar zeven niet omdat daarvoor het bewijs onvoldoende was. Hij richtte zijn onbegrip tot God en ervoer dat God liet zien dat Hij er de hand in had.
Kamsteeg vertelt hierbij dat bewijs rechtmatig moet zijn. “We moeten ons echt aan de regels houden, anders staan we morgen op straat. Wel proberen we te helpen om de wetten te herschrijven en aan te scherpen, zodat slachtoffers beter beschermd worden.”
#2 Directeur Sam Inocencio
Sam Inocencio vertelt dat de medewerkers elkaar voortdurend herinneren dat ze een instrument in Gods hand zijn om gerechtigheid te zoeken voor de zwakkeren, op een manier zoals Jezus dat deed. “Als wij al gepassioneerd zijn voor dit werk, dan is God dat nog veel meer.”
Op de kantoren wordt er veel gebeden. Elke ochtend hebben medewerkers een halfuur stille tijd, halverwege de dag wordt er gebeden voor concrete onderwerpen die spelen. “Bidden is essentieel voor ons werk. Elke beslissing moet geleid zijn door Gods wijsheid.”
#3 Gebedsbijeenkomst
Ralph en Raymond vertellen tijdens een gebedsbijeenkomst dat God de grote regisseur is van hun werk. “Alles wat we doen, bieden bij Hem aan. Dan valt het op zijn plek. We komen naar God toe, omdat we weten dat hij de macht heeft.”
Op de vraag wat belangrijke gebedspunten zijn: “Bid voor gezondheid, kracht en leiding voor alle medewerkers. Bid ook dat God de dingen in beweging zet om het werk tot structurele verandering te laten komen.” Ook vragen ze om te bidden voor partners van IJM, zoals rechters, advocaten en maatschappelijk werkers, zodat meer kinderen bevrijd kunnen worden.
#4 Pastor Cleve De La Calzada
De lokale Victory Church is een partner van IJM. Het evangelie werkt door in hoe we omgaan met de zwakkeren en de armen, zegt pastor Cleve. "De Heer gaf ons de mogelijkheid om met IJM samen te werken. De organisatie liet ons zien dat seksuele uitbuiting geen incident is, maar een groot structureel probleem. Dat was een schok voor ons."
Tegelijk zagen ze dat er gestreden wordt om een einde te maken aan de situatie. "Wij willen daar een steentje aan bijdragen. Niet alleen door te bidden, maar ook door middelen in te zetten. We weten dat dit onrecht Gods hart breekt."
De pastor zegt dat een fysieke bevrijding niet genoeg is om de slachtoffers een nieuw leven te bieden. Soms beseffen ze niet eens dat ze misbruikt wordt. Zij moeten alle ruimte krijgen voor een transformatie in hun leven: “Je moet de ketens van slachtoffers in hun geest, ziel en lichaam verbreken.”
Klik hier om de hele uitzending terug te luisteren.
Beeld: Gertjan de Jong (IJM)