Artikelen / Gezondheid, Corona
Gor Khatchikyan: Maatregelen nodig om coronavirus tegen te gaan
16 maart 2020Veel mensen werken deze weken thuis om besmetting met het coronavirus tegen te gaan. Ook zijn grote evenementen in Nederland verboden. Zo konden dit weekend ook veel kerkdiensten niet doorgaan. "Het is belangrijk dat mensen begrijpen dat deze maatregelen nodig zijn, hoe ingrijpend ze ook zijn", vertelt Gor Khatchikyan, arts op de spoedeisende hulp en daarnaast ook spreker, in Brandstof.
"Iedereen heeft het over de economie die een klap krijgt, dat klopt ook. Maar dat is nu minder belangrijk dan de volksgezondheid. Als mensen zich houden aan de afspraken, zorgen we er samen voor dat de piekbelasting gespreid wordt, het 'flatten the line', dat de besmetting langzaam op gang komt. Dan kunnen we het als zorgpersoneel aan en is er niet zo heel veel aan de hand."
Beademing
"Wat we weten is dat de overgrote meerderheid van de jonge, gezonde patiënten milde klachten heeft. Het kan zijn dat de meeste mensen die het oplopen er niet eens stil bij staan. Ze hebben lichte luchtwegklachten, een loopneus, keelpijn, hoesten en koorts. Dat is de grooste groep. We maken ons vooral zorgen over de groep die er zodanig ziek van wordt met een dubbele longontsteking, dat ze ondersteuning nodig hebben van een beademingsmachine om de tijd te overbruggen tot herstel. Ik las een artikel uit Italië dat sommige mensen 18 dagen aan de beademing moesten. Dat is best lang. Stel dat je honderden mensen tegelijkertijd aan de beademing moet leggen, dan heb je een logistieke uitdaging. Daar bereiden we ons nu op voor."
Veiligheid
Vakbond FNV deed onderzoek naar de veiligheid onder zorgpersoneel. Daaruit blijkt dat de helft van het ziekenhuispersoneel zich niet veilig voelt. Persoonlijk maakt Gor zich niet druk om zijn eigen veiligheid. "Wat we niet willen, is dat mensen thuis gaan zitten omdat ze bang zijn om naar hun werk te gaan. Dat zou een ramp zijn voor de zorgsector. Ergens snap ik het ook wel, omdat het onbekend is en we niet weten wat we kunnen verwachten. Ikzelf denk dat dit werk moet gebeuren. We staan aan de frontlinie."
Het hele gesprek met Gor Khatchikyan kun je hier terugluisteren.
Beeld: Facebookpagina Gor Khatchikyan