Wat vraagt God ons in contact met moslims?
22 januari 2019Acht jaar lang woonde en werkte professor Bernhard Reitsma in Libanon, een land waar hij veel moslims ontmoette. Voor hem werd het een vraag waar hij niet meer om heen kan: wat vraagt God van ons in ontmoeting met moslims? In november 2017 vertelde hij in Bij Jorieke hoe we op een goede manier met moslims om kunnen gaan en over het geloof kunnen praten. "Ik dacht dat moslims weinig vreugde kenden. Dat beeld klopt totaal niet."
Hoogtepunt
Het beeld dat Bernhard Reitsma had van de islam was "vrij droog". Moslims waren vrij saai en wettisch, dacht hij. Maar dat beeld klopte niet. "Er zijn moslims die hun geloof beleven als vorm en als culturele identiteit. Maar ik heb ook een andere kant gezien, de moslims die veel vreugde beleven aan hun geloof. De ramadan en maaltijden met families zijn hoogtepunten van het jaar."
Angst
Veel mensen lijken bang te zijn voor moslims. Die angst voor de extreme islam is niet ongegrond, stelt Reitsma. "De angst voor aanslagen is reëel, omdat je het ziet gebeuren om je heen. Ik denk dat veel moslims zelf net zo bang zijn voor aanslagen als niet-moslims. We vergeten wel eens dat het grootste aantal slachtoffers van aanslagen moslims zijn. Veel moslims die niet-extremistisch zijn vragen ook om gezamenlijk het kwaad te bestrijden en tegen terrorisme te strijden. Er gebeurt veel in de moslimwereld om op te staan tegen het extremisme."
Radicalisering
"In Nederland trekken we weinig met elkaar op, we leven langs elkaar heen. Daardoor proeven we moeilijker wat er leeft en krijg je een beeld van moslims van wat je in de media hoort. Vaak zijn dat niet de mooie dingen. Door de scheiding en ongelijke kansen in onze samenleving kan radicalisering versterkt worden."
Het hele gesprek met Bernhard Reitsma kun je hier terugluisteren.
Beeld: Unsplash