Veertigdagentijd bij Groot Nieuws Radio
5 maart 2019Woensdag gaat de veertigdagentijd van start, een periode waarin je bewust kan toeleven naar Pasen. Van oudsher is het een katholieke traditie waarin ook het vasten een prominente plaats inneemt. Bij Groot Nieuws Radio volgen we een aantal kalenders die speciaal voor de veertigdagentijd gemaakt zijn. Jij kan meedoen!
Deze kalenders komen voorbij:
Leesplan van het NBG
Naast bovengenoemde kalenders heeft ook het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) een leesrooster gemaakt naar aanleiding van het Johannesevangelie. Anne-Mareike Schol legt in De Nieuwe Morgen uit waar het over gaat. "Alles wat in het Johannesevangelie over Jezus gezegd wordt is een uitnodiging aan de lezer om na te denken: en wie ben ik dan? Zeven keer zegt Jezus 'Ik ben': ik ben de ware wijnstok, ik ben de weg, de waarheid en het leven en ik ben de ware herder. Telkens word je als lezer gevraagd: en wie ben ik dan? Ben ik een schaap van die herder? Jezus is het licht voor de wereld, maar durf ik het aan me door Hem te verlichten? Telkens is het een uitnodiging om stil te staan bij de vraag: wie ben ik en wie wil ik zijn?"
"We zijn gewend om eerst naar onszelf te kijken. Maar volgens het Johannesevangelie is dat het verkeerde begin. Je begint bij wie Hij is, dat is de gekruisigde maar ook zeker de opgestande Jezus. Hij noemt zichzelf ook de opstanding en het leven. En vanuit daar kijk je naar wie jij bent, wie je mag zijn", vertelt Anne-Mareike Schol van het NBG.
Christelijke uitvinding
De veertigdagentijd is niet iets letterlijks uit de Bijbel. "Het is een christelijke uitvinding", geeft Anne-Mareike Schol toe. "Wat je wel ziet in de Bijbel zijn de Bijbelse feesten en de voorbereiding daarop. In Israël hoorde vasten daar vaak bij. Het is een collectief gebeuren. Daardoor kwam je los van je dagelijkse leven en richtte je op het feest dat er aan zat te komen."
En wat als het vasten mislukt? "Er is geen tentamen op het eind. Het is heel mooi als je het voorneemt en het is heel mooi als je het volhoudt. Maar er is elke dag een nieuwe kans om opnieuw te beginnen als het mis gaat."
Het hele gesprek met Anne-Mareike Schol van het NBG kun je hier terugluisteren.
Beeld: Unsplash