Tatoeages en het christelijk geloof: Wat zegt de Bijbel?
5 februari 2025Een klein kruisje op je pols, een Bijbeltekst op je arm of misschien een heel kunstwerk op je rug - tatoeages zijn tegenwoordig helemaal ingeburgerd. Maar als christen vraag je je misschien af: wat zegt de Bijbel hierover? Mag je als volgeling van Jezus een tattoo laten zetten? In veel discussies over dit onderwerp komt al snel Leviticus 19:28 op tafel: "Kerf geen tekens in je lichaam en breng geen tatoeages aan." Betekent dit dat tatoeages voor christenen verboden zijn? Of ligt het genuanceerder?
Het korte antwoord? Ja!
Elke dinsdag behandelen we in De Dag Van Vandaag een pastorale vraag van luisteraars. Dit keer kwam er een vraag binnen van iemand die al langere tijd een tatoeage wil laten zetten met een diepe betekenis: biddende handen met een kruis ertussen. Maar mag dat eigenlijk wel als christen? Predikant Mark de Jager geeft antwoord!
“Het korte antwoord? Ja, dat kan,” begint Mark. “Maar of het ook verstandig is? Die afweging moet je zelf maken.” De bekendste Bijbeltekst die tegen tatoeages lijkt te spreken, is Leviticus 19:28. Maar volgens Mark is het niet zo simpel als deze regel letterlijk toepassen.
De context van Leviticus
“Dit gebod is onderdeel van de heiligheidswetten die God aan Israël gaf in de woestijn,” legt Mark uit. “Die wetten waren specifiek bedoeld voor het volk Israël en hadden een bepaalde functie in die tijd. In Handelingen 15 lezen we dat christenen uit de volken, dus niet-Joodse gelovigen, zich niet hoeven te houden aan deze wetten.”
Daarnaast wijst Mark erop dat de context waarin dit vers staat belangrijk is. “Er staat: ‘Wanneer je een dode te betreuren hebt…’ Dit vers gaat dus specifiek over rouwgebruiken bij heidense volken. Zij sneden zichzelf en brachten tatoeages aan om hun afgoden gunstig te stemmen. Dat is heel wat anders dan iemand die vandaag een tattoo zet, omdat je dat iets moois of betekenisvols vindt.”
Je lichaam als tempel
Betekent dit dat tatoeages altijd goed zijn? Niet per se. “Je lichaam is een tempel van de Heilige Geest,” zegt Mark. “Dat betekent dat je er zorg voor moet dragen. Een tatoeage is een permanente verandering aan je lichaam—en soms ook een pijnlijke. Past dat bij hoe jij God wilt dienen met je lichaam?”
Toch benadrukt hij dat de Bijbel niet per se tegen uiterlijke veranderingen is. “Mensen dragen al eeuwen sieraden en piercings, ook in Bijbelse tijden. De vraag is niet zozeer óf het mag, maar wat de motivatie erachter is. Wil je met je tattoo God eren? Of doe je het om indruk te maken op anderen?”
Het belangrijkste advies
Het belangrijkste is dat je een tatoeage niet zomaar neemt, maar er goed over nadenkt. “Als jij hebt nagedacht over hoe je God dient met je lichaam, als je hebt overwogen wat Hij wil en je bent ervan overtuigd dat het goed en nuttig is—dan is er geen Bijbeltekst die je daarin tegenspreekt. Maar doe het niet impulsief, en wees je bewust van de keuze die je maakt.”
Dus, mag je als christen een tatoeage nemen? De Bijbel geeft geen kant-en-klaar antwoord, maar roept ons op om wijsheid en zorgvuldigheid te gebruiken. Denk er goed over na, bid erover en maak een keuze waar je écht achter kunt staan.
Loop jij al een tijd rond met een vraag over geloof, kerk of christelijk leven en weet je niet waar je ermee terechtkunt? Stuur hier je vraag anoniem in en misschien hoor je binnenkort het antwoord op de radio! Goed om te weten: Pastoradio weerspiegelt niet het standpunt van Groot Nieuws Radio en vervangt geen pastorale hulp uit je eigen gemeente.
Afbeelding: Unsplash