
Hoe ga je om met schuldgevoel als je weet dat je vergeven bent?
27 februari 2025Iedereen maakt fouten. Maar wat als je ook na je bekering nog worstelt met wat je in het verleden hebt gedaan? Hoe zorg je ervoor dat je niet blijft hangen in spijt, maar de vergeving die je ontvangen hebt ook echt kan omarmen? Deze vragen van een luisteraar beantwoordt PKN-predikant Marc de Jager in de rubriek Pastoradio.
Genade wint
"Jouw vragen zullen voor heel veel christenen herkenbaar zijn" begint Mark zijn antwoord, "In de Bijbel lezen we dat alle mensen hebben gezondigd. Alle mensen hebben gezondigd en kunnen daardoor niet in Gods nabijheid zijn. Dat is een keihard Bijbels feit."
Maar dat is juist wat de kracht en de noodzaak van Jezus' offer aan het kruis zo scherp maakt: "God gaf Zijn Zoon omdat alle mensen hebben gezondigd. Hij gaf Zijn Zoon, zodat niet onze zonde het laatste woord heeft, maar Gods genade die overwint het kwaad."
Berouw en bekering
Mark benadrukt dat het belangrijk is om stil te staan bij berouw. "Bij vergeving hoort berouw," legt hij uit. "Dat je afkeer krijgt van je zonden en dat je voelt wat voor pijn je aan je naaste en God hebt gedaan. Zodat je niets anders kan dan dat je vlucht naar Jezus."
Berouw, daar zit het woordje 'rouw' in. Rouw heeft dus te maken met verdriet: "Dat je verdrietig wordt over hoe je leven gelopen is, en dat verdriet verdwijnt niet zomaar op het moment dat je vergeven bent. Want de pijn die je hebt aangericht, die is echt."
Waar zit jouw berouw?
Dat berouw kan ook een verlangen oproepen om dingen recht te zetten. "Denk maar eens aan Zacheüs, de tollenaar," zegt Mark. "Zacheüs bekeert zich en dan gaat hij alles terugbetalen wat hij teveel aan mensen heeft gevraagd."
"Het eerste wat jij je zou kunnen afvragen is: waar zit jouw berouw? Is er nog iets wat je zou kunnen herstellen? En als dat niet kan, of als je dat al hebt gedaan, dan zou je ook met het verdriet naar Jezus kunnen gaan. Jezus zegt: ‘Gelukkig de treurenden, want ze zullen worden getroost.’"
De aanklacht van de duivel
Naast berouw kan er nog iets anders meespelen: aanklacht. Volgens Mark is het een bekende strategie van de duivel om jou te laten twijfelen aan Gods genade. Hij wil jou laten geloven dat jouw zonde te groot is om te vergeven. "Nou, dat is een gore leugen," zegt Markt. "Gods genade is groot genoeg om elke zonde te vergeven, ook die van jou. Gods vergeving is zo onpeilbaar diep, Zijn liefde is zo eindeloos hoog, dat er niets is wat ertussen kan komen, ook het verleden niet."
Mark wijst op een tekst uit de Bijbel die hierin veel troost kan geven. "In 1 Johannes 3:20 lezen we: ‘Zelfs als ons hart ons aanklaagt, God is groter dan ons hart.’ Gods vergeving is niet afhankelijk van of het ons lukt om dat te omarmen. Als jij twijfelt aan je vergeving, vergeeft God je er niet minder om. Dan kan het nog wel ingewikkeld zijn om daar rust in te vinden, maar weet dat Zijn genade niet verandert, hoe jij je ook voelt."
Een lied als bemoediging
Voor wie worstelt met deze gevoelens, raadt Mark aan om er niet alleen mee te blijven zitten. "Misschien heb je gewoon even wat hulp nodig van een dominee of een vriend," zegt hij. "Iemand met wie je kunt praten, iemand die met jou bidt en je helpt om die vergeving echt te omarmen."
Mark sluit af met woorden uit een lied dat hemzelf vaak heeft geholpen in periodes van twijfel. "Opwekking 546 is een lied dat mij vaak helpt als ik zelf worstel met jouw vraag," vertelt hij. "Daarin staat: 'Al klaagt de satan mij steeds aan terwijl hij wijst op al mijn schuld. Ik kijk omhoog en zie hem staan die alles voor mij heeft vervuld, omdat Jezus, omdat Hij al mijn zonden droeg. En door Zijn bloed ben ik nu vrij. Want Jezus offer was genoeg voor Gods vergeving, ook voor mij.'"