![](https://new-api.grootnieuwsradio.nl/cache/i/3000/images/3674.w612.67bdc30.a99573f.q90.webp)
Rustdag of legday: Hoe ga je om met sporten op zondag?
28 januari 2025Je bent fanatiek met krachttraining of hardlopen en wilt graag je sportroutine volhouden—ook op zondag. Maar als christen vraag je je misschien af: hoort dat wel bij de rustdag? Mag je als volgeling van Jezus op zondag naar de sportschool? In christelijke gezinnen zorgt dit onderwerp nog weleens voor discussie. De een ziet de zondag als een dag van complete rust. De ander vindt dat sport prima past binnen een gezonde, christelijke levensstijl. Maar wat zegt de Bijbel er eigenlijk over?
Elke dinsdag behandelen we in De Dag van Vandaag een pastorale vraag van luisteraars. Dit keer kwam er een vraag binnen van ouders wiens 17-jarige zoon op zondag naar de sportschool wil. Hoe ga je daar als gezin mee om? Dominee Mark de Jager geeft antwoord!
Wat zegt de Bijbel over sport?
Voor wie niet zo van sport houdt, biedt de Bijbel op het eerste gezicht een prachtig argument. In 1 Timoteüs 4:8 staat namelijk: "De oefening van het lichaam is tot weinig nut, maar de godsvrucht is nuttig voor alle dingen." Zie je wel? Niet naar de sportschool, maar naar de kerk!
Maar helaas, volgens Mark is het niet zo zwart-wit: "In het Grieks staat er eigenlijk iets anders. Lichamelijke oefening heeft een klein beetje nut, maar geestelijke oefening nog veel meer." Met andere woorden: sporten is zeker niet nutteloos, maar geloofsopbouw is nog belangrijker. De Bijbel plaatst sport en geloof niet tegenover elkaar—sterker nog, ze kunnen een krachtige combinatie vormen.
Is de zondag hetzelfde als de sabbat?
Voor veel christenen is de zondag een belangrijke dag, maar is het hetzelfde als de sabbat? Mark legt uit: "Misschien helpt het als je beseft dat de zondag een Bijbelse dag is, maar niet een totale vervanging van de sabbat," zegt hij. "Op zondag vieren we de opstanding van Jezus. Dat gebeurde al in Handelingen. Maar de manier waarop je dat doet? Daar is de Bijbel niet zo uitgesproken over."
De zondag wordt in veel christelijke gezinnen gezien als een dag van rust. Maar wat ‘rust’ precies betekent, daarover lopen de meningen uiteen. Voor veel christenen speelt hun gezin daar een heel belangrijke rol in: "Dat je samen bent, dat je één dag apart zet om samen te zijn en dat dan niet gelijk de telefoons tevoorschijn komen en dat mensen alle kanten uitvliegen, maar dat je geniet van elkaar en van dat wat God je geeft."
Belangrijke waarden
Kijk je naar andere landen, dan zie je dat christenen de zondag op heel verschillende manieren vieren. In sommige culturen betekent het een dag van complete rust, terwijl in andere landen sport of gezamenlijke activiteiten juist een manier zijn om samen de zondag te beleven.
Het is volgens Mark goed om een open gesprek te voeren over waarden. Waarom wil je zoon op zondag naar de sportschool? Wat betekent rust voor hem? En hoe beleeft hij zijn geloof? "Begin met luisteren," adviseert Mark. "Sta niet te snel in de verdediging. Help hem om zijn eigen waarden onder woorden te brengen en deel daarna waarom de zondag voor jou een rustdag is."
Grenzen of vrijheid?
Elke tiener is anders. Sommige hebben baat bij duidelijke grenzen, anderen juist bij bewegingsvrijheid. Wat werkt voor jouw zoon? "Als jij goed hebt uitgelegd waarom je een grens hanteert, mag je die ook aanhouden," zegt Mark. "Als het echt niet bij jullie waarden past dat er op zondag naar een commerciële sportschool wordt gegaan, dan heb je het recht om daar een grens te trekken."
Maar hij geeft ook een andere kant mee: "Er zijn ook tieners die juist bewegingsvrijheid nodig hebben, Om te ontdekken waar hun eigen geloof door groeit." Hoe je de zondag ook invult, het gesprek met je tiener is misschien wel belangrijker dan de uitkomst. Door open met elkaar te praten, kun je laten zien dat geloof niet alleen draait om regels, maar om een hart dat oprecht zoekt naar wat God wil.
Loop jij al een tijd rond met een vraag over geloof, kerk of christelijk leven en weet je niet waar je ermee terechtkunt? Stuur hier je vraag anoniem in en misschien hoor je binnenkort het antwoord op de radio! Goed om te weten: Pastoradio weerspiegelt niet het standpunt van Groot Nieuws Radio en vervangt geen pastorale hulp uit je eigen gemeente.