Artikelen / Psychologie, Nieuwe muziek, Muziek
Reyer en Eline zingen over mentale gezondheid: "We willen de donkere delen van ons leven bespreekbaar maken"
10 oktober 2023Ook onze donkere gedachten en moeilijke momenten mogen we in het licht brengen. Bij God en bij de mensen om ons heen. Dat is de boodschap die Reyer en Eline willen overbrengen met hun single 'Laat er licht zijn'. Beide muzikanten kunnen uit eigen ervaring spreken over onderwerpen als mentale problemen en het belang van openheid. In Backstage vertellen ze erover aan Hans.
Worstelen in eenzaamheid
Mentale gezondheid is volgens Reyer een onderwerp dat steeds meer mensen raakt: "Elk jaar komen er weer statistieken uit die laten zien dat onze mentale gezondheid naar beneden gaat. Met name onder jongeren. Vaak zie je dan dat de spil van het gesprek blijft terugkomen op: deel het en wees er open over."
Veel mensen worstelen in eenzaamheid met mentale problemen. Ze denken dat ze gelukkig moeten zijn maar voelen zich gefaald en dealen met donkere gedachten. "De sleutel om dit aan te gaan is openheid en het in het licht brengen. Licht is onlosmakelijk verbonden met het Koninkrijk. Al heel snel dacht ik: daar moet over gezongen worden!"
Aan den lijve ondervonden
De muzikanten weten waar ze het over hebben. Voor Reyer was het een terugkerend thema in de afgelopen jaren: "Mijn burn-out was het eerste serieuze hoofdstuk hierin. In de daaropvolgende jaren heb ik nog moeten dealen met de laag die daaronder zat. Dat was een heel stuk onverwerkte emoties en gedachten. Daardoor kwamen moeilijke gevoelens en gedachtes naar boven. Ik heb aan den lijve ondervonden hoe belangrijk het is om die dingen te delen. Dat kan natuurlijk met God, maar ook met de mensen om je heen."
Eline vond herkenning in wat Reyer doormaakte, maar dan op hele andere vlakken. Ook voor haar is het belangrijk om openheid te creëren: "We willen allebei de donkere delen van ons leven bespreekbaar en zelfs 'bezingbaar' maken."
Onverwachte onderwerpen
In het lied worden zware onderwerpen dan ook niet gemeden. "We noemen de dingen heel concreet", vertelt Eline.
"Het mooie van het liedje is dat we een heel breed scala aan problematiek benoemen, die ik via social media heb doorgekregen" legt Reyer uit. Hij vroeg aan zijn volgers welke mentale problemen volgens hen nog onderbelicht zijn: "We kregen ook onverwachte antwoorden. De bekende problemen zijn toch wel angst en depressie. Maar ook onderwerpen als rouw, kinderloosheid, eetstoornissen en zelfbeschadiging werden genoemd. De kunst is om iedereen zich gezien voelen, ook als het maar door één stukje uit het liedje. Ik hoop dat dat de kracht van het lied is."
Het donkere naar buiten brengen
Eerlijk zijn over waar je mee worstelt, wat in het liedje gebeurt, is volgens Eline juist zo belangrijk: "Je hoeft niet in het donker een soort gepolijste versie voor te houden aan jezelf, de mensen om je heen en God. De sleutel is om de ongepolijste versie van jezelf, met alle rauwe randjes naar buiten te brengen. Naar God én andere mensen."
Luister het gesprek hieronder terug: