Onderzoek: Jongeren willen niet bekeren
30 april 2020Christelijke jongeren staan niet te trappelen om anderen te overtuigen van hun geloof. Liever steken ze hun energie in een goede relatie met leeftijdsgenoten. Dat is de belangrijkste conclusie van een onderzoek naar missionair gedrag van jongeren van het Onderzoekscentrum voor Jeugd, Kerk en Cultuur. Marien Korterink sprak pedagoog en onderzoeker Elsbeth Visser woensdag in De Dag Van Vandaag over de resultaten.
Niet overtuigen of bekeren
Ten eerste willen jongeren hun leeftijdsgenoten niet actief bekeren, vertelt Elsbeth Visser. "Ze willen vooral door hun manier van leven laten zien wat Jezus voor ze betekent. Dat is een andere manier van missionair zijn." Tegelijkertijd richten ze hun missionaire activiteiten vooral op mensen in hun eigen omgeving.
Ook was er een opvallend verband tussen de mate waarin de jongeren orthodox (traditioneel in denken over geloof) en missionair zijn. Hoe orthodoxer de jongere, hoe meer missionair hij of zij is. Toch zijn er in deze categorie ook opvallende uitzonderingen: "Op vragen die gerelateerd zijn aan oordeel zoals 'Morgen mensen die niet geloven naar de hemel?' zijn ze veel milder." Relatie is belangrijker dan orthodoxie.
Gevaar
Tegelijkertijd kan slechts een klein deel van de jongeren aangeven hoe ze hun geloof concreet maken. "Het gevaar is natuurlijk, als het geloof heel inclusief is, dat anderen het niet herkennen als christelijk. Dan kun je voor jezelf wel het idee hebben dat je door je leven laat zien wat Jezus voor je betekent, maar dat hoeft voor de ander helemaal niet herkenbaar te zijn."
Ook gaven jongeren aan dat ze meer betrokken willen worden bij beslissingen over missionaire activiteiten in hun kerk. "Ze voelen zich over het algemeen niet zo gemotiveerd omdat ze het idee hebben dat deze beslissingen door een selecte groep genomen worden.
Oproep aan de kerk
De helft van de jongeren gaf aan zich geroepen te voelen om van Christus te getuigen in hun leven. Elsbeth Visser: "Dat lijkt misschien positief, maar een vergelijkbaar onderzoek in Amerika gaf een percentage van 96 procent aan. Dat is natuurlijk een groot verschil. Voor de kerk en organisaties is dit een belangrijke oproep om jongeren meer bewust te maken en het als hun taak te zien missionair bezig te zijn."
Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de GZB, de IZB en de HGJB. Deze drie missionaire organisaties houden zich allemaal in meer of mindere mate bezig met evangelisatie en jongeren. Ze wilden weten of hun activiteiten en manier van werken nog aansluiting vindt bij de leefwereld van jongeren.
Luister hier het hele gesprek met Elsbeth Visser terug:
Beeld: Unsplash.com