Omringd door mensen, maar toch alleen: ook in de kerk is veel eenzaamheid
30 september 2022Het is de Week tegen Eenzaamheid. Van 29 september t/m 6 oktober besteden we in Nederland extra aandacht aan iedereen die zich eenzaam voelt. Zolang je onder de mensen bent, heb je daar geen last van. Toch? Zo zit het dus niet! Het is een veelgehoord misverstand. Zo komt eenzaamheid ook voor in de kerk. MissieNederland geeft kerken informatie over dit onderwerp. In De Nieuwe Morgen praat Youri met Jan Willem Janse hierover door.
Samen eenzaam zijn
Eenzaamheid is een complex thema! Voor wie er zelf niet mee te maken heeft, is het lastig te begrijpen dat je in een goedgevulde kerk ook eenzaamheid kunt ervaren. Even een praatje met iemand aanknopen lost die eenzaamheid niet zomaar op.
Het is belangrijk dat we ons niet primair richten op het oplossen van de eenzaamheid, legt Jan Willem uit: "Daarmee zeg je eigenlijk dat het er niet mag zijn. Het is belangrijk om juist de pijn te erkennen en te zeggen dat het oké is om samen eenzaam te zijn."
Cultuur in de kerk
Eenzaamheid gaat niet alleen om gebrek aan contact. Het gaat ook over thema's zoals werkelijk gezien worden. Dat kan dus best wel diepgaan. In een korte ontmoeting op de zondag los je dat niet zomaar op. Wat wel helpt, is intentioneel werken aan relaties. In kerken zou daarom een cultuur van verbinding moeten zijn: "Er moet ruimte zijn voor het erkennen van de pijn en het tekort. Als je merkt dat dat er niet is, kun je daarvoor zelf in actie komen."
Je ziet vaak niet aan de buitenkant dat iemand eenzaam is. De Week tegen Eenzaamheid is hét moment om dit onderwerp te bespreken. Zo kun je het in je kring onderwerp van gesprek maken. Maar wat moet je doen als iemand aangeeft eenzaam te zijn? Allereerst is het belangrijk om het gevoel van de ander te erkennen. Daarnaast kun je vragen wat de ander nodig heeft en bedenken wat je hier zelf in kunt betekenen.
Echte verbinding
Wil je iemand helpen? Kijk dan altijd of je ruimte hebt om écht verbinding met hem of haar te maken. Het moet niet als een verplichting voelen, vertelt Jan Willem: "De Bijbel zegt ook: laat je liefde oprecht zijn. Dat zou kunnen betekenen dat je je plannen verandert. Bijvoorbeeld door iemand uit te nodigen bij je gezin thuis.
Ook als gemeente kun je dat stimuleren: "Bij ons in de kerk lunchen we bijvoorbeeld twee keer per maand samen na de dienst. Natuurlijk moet je daarna nog steeds in j eentje naar huis, maar er is wel ruimte geweest voor de connectie met anderen."
Meer informatie over dit onderwerp vind je op de website van MissieNederland en weektegeneenzaamheid.nl
Luister hier het hele gesprek terug:
Beeld: Unsplash