"Niemand in Oost-Duitsland zit te wachten op God"
7 maart 2019In het land waar de Reformatie zijn oorsprong vond, gelooft bijna niemand meer in een persoonlijke God. Ook zo dicht bij huis, in Oost-Duitsland zijn gemeentestichters aan het werk om de kerk weer terug te brengen in de samenleving. Gerrit en Jorina van Dijk zijn sinds 2015 actief in de Oost-Duitse stad Rostock, ze zijn uitgezonden door de GZB. "Niemand zit hier te wachten op geloof en op God", vertelt Gerrit bij Groot Nieuws Radio.
"De ontkerkelijking hier is al veel eerder geweest. In de jaren '30 is dat sterk begonnen toen Hitler aan de macht was hier. De DDR heeft vervolgens geprobeerd om door een socialistische staat te zorgen dat mensen los kwamen van de kerk. In scholen leren mensen dat geloof onzin is en onwetenschappelijk. Dat heeft voor veel ellende gezorgd in het verleden."
Gratis koffie
Om de inwoners van Oost-Duitsland bekend te maken met geloof, investeren Gerrit en Jorine in relaties. "Dat betekent dat we sinds 2015 op alle mogelijke manieren mensen proberen te kennen. Mijn vrouw is begonnen met babygroepjes, ik ben aan het voetballen én we drinken koffie op straat. Dat laatste is misschien wel onze belangrijkste activiteit. Iedere woensdagochtend geven we mensen gratis koffie op het marktpleintje voor de supermarkt."
"Je merkt dat het een heel hoge drempel heeft", vertelt Gerrit over het koffiedrinken. "Mensen observeren ons maandenlang, omdat er ergens een bord staat met daarop de tekst dat het een initiatief is van de kerk. Mensen willen gewoon niks te maken hebben met religieuze instituten. Maar op het moment dat ze merken dat je blijft en dat je oké bent, dat je alleen maar koffie krijgt en geen vervelende gesprekken, dan komen mensen. Dan is de kerk op eens iets dat de wijk goed doet. En dat is interessant."
Tot geloof komen
Wat zijn lichtpuntjes uit de afgelopen jaren? Gerrit van Dijk: "We hebben onze taallerares tot geloof zien komen, ze heeft zo'n typische Oost-Duitse, atheïstische achtergrond. Dat was fantastisch! Daar stonden we echt bij en keken er naar hoe de Heilige Geest haar aanraakte."
Daarnaast merkt Gerrit dat mensen na gaan denken over de kerk en geloof en het langzaam als iets positiefs beginnen in te kleuren. "Doordat dit zo seculier is, weten mensen niet eens meer wat kerk en geloof is. En op het moment dat het mensen positief ontmoet, dan beginnen ze er positief over na te denken. Dat zien we in de breedte gebeuren in onze wijk. En daarop kun je bouwen."
Het hele gesprek met Gerrit van Dijk kun je hier terugluisteren.
Beeld: Facebookpagina Gerrit van Dijk