Gert werkt als predikant voor defensie: 'een spannende paradox'
4 juli 2022Begin dit jaar maakten we kennis met Gert van der Ende. Hij begon toen net in zijn functie als Krijgsmachtpredikant; een predikant in dienst van Defensie. Inmiddels doet hij dat werk al meer dan een halfjaar. Die tijd kunnen we zeker niet rustig noemen! De oorlog in Oekraïne hangt als een donkere wolk over het eerste halfjaar van 2022 heen. In De Nieuwe Morgen vraagt Youri aan Gert hoe het is om in deze tijd - met een oorlog dichtbij - predikant voor Defensie te zijn!
De oorlog in Oekraïne had direct invloed op het werk van Nederlandse militairen. De meeste Nederlandse militairen zitten momenteel in Roemenië en Litouwen. Op deze plaatsen, die dichtbij de oorlog zijn, was het behoorlijk spannend! Vooral de impact voor het thuisfront is groot, vertelt Ger: "Militairen denken; dit is ons vak, we gaan doen waarvoor we zijn opgeleid. Ze pakken dat prima op. Maar ouders, partners en kinderen die in Nederland achterblijven weten niet in wat voor situatie ze terechtkomen."
De oorlog in perspectief plaatsen
Als Krijgsmachtpredikant gaat Gert naar waar de militairen gaan. Ook de gevaarlijke gebieden. Hij draagt geen wapen en weet ook niet hoe hij dat moet doen. De commandant is daarom verantwoordelijk voor zijn veiligheid. In Litouwen is nu één collega-predikant aan het werk: "In het weekend belegt hij een kerkdienst en doordeweeks is hij beschikbaar voor gesprekken met militairen. Hij luistert naar hun verhalen en staat militairen met wijsheid bij."
In een kerkdienst plaatst een predikant de gebeurtenissen van de militairen in perspectief. Het motto van de Krijgsmachtpredikanten komt uit een tekst van de profeet Zacharias: 'Niet door kracht, nog door geweld, maar door Mijn Geest'.
Maar hoe doe je dat in oorlogstijd? Wapens en geweld zijn dan noodzakelijk kwaad om je te verdedigen: "Er zijn argumenten dat je wel geweld moet gebruiken. Dat is een spannende paradox om over te preken. Dit is wat de profeet zegt en waar we naar verlangen. Maar de harde werkelijkheid is dat het soms niet zo is. En daar zitten we middenin."
Luister hier het hele gesprek terug:
Beeld: Unsplash